Прокуратурата ще проверява и списък на Бареков с 20 имена – вътре са Петков, Василев, Бориславова, Прокопиев

0
262
Николай Бареков Снимка: фейсбук

Журналистът ще бъде призован за снемане на обяснения

Прокурори от Върховната касационна прокуратура ще извършат проверка на предоставен на 15 февруари от журналиста Николай Бареков списък с лица, за които същият прилага сигнали, публикации и журналистически разследвания, съобщават от държавното обвинение.

С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерствот на вътрешните работи и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях, с цел упражняване правомощията на ПРБ по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали.

Николай Бареков ще бъде призован за снемане на обяснения.

От прокуратурата уточняват, че в списъка на журналиста и бивш евродепутат не фигурира името на президента на Република България и няма да се изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава.

Държавното обвинение ще информира за действията си по хода на проверката.

Само преди няколко дни Николай Бареков обяви намеренията си да предаде списък с още имена за проверка от прокуратурата. Журналистът използва за това личния си профил във Фейсбук. Той показа и списъка с имена, които предава на прокуратурата:

Днес група Будни българи внесохме в Прокуратурата списък с 20 имена на действащи политици и олигарси, който да допълни списъка на „Капитал“ и техния представител във властта Кирил Петков.

ПЪРВИТЕ ДВАМА в нашия списък са върхът на айсберга на настоящата гранде корупция в държавата, а другите 18 са техни идеолози, спонсори, ползватели и помагачи. Редно е част от тях да говорят и като свидетели и клиенти на правосъдието какви финансови средства са инвестирали в ГМО проекта на тандема измамници Петков&Василев.

Примерно е добре, Цветан Василев да разкаже, дали е бил като банкер корупционен обект на Асен Василев през 2013 година в качеството му на служебен министър на енергетиката на Росен Плевнелиев от ГЕРБ. На каква цена това “ново лице в политиката днес” тогава, преди 9 години, остави държавните средства от енергийните дружества в КТБ.

Днес когато плащаме шесторните сметки за ток и парно не бива да забравяме КОЙ и как източи българската енергетика. Прокопиев и Костов най-добре знаят как си напълниха банковите и офшорни сметки с пари от нея. Докато държавата е в ступор, кражбите вървят с пълна пара и в небивал размер. Няма свободни медии и няма воля циркът на подмяната с клоуна на олигархията Киро Петков да бъде разобличен.