Прокурори няма да се явят на заседание на комисията за полицейско насилие

0
121
прокуратурата
Снимка: архив

Разследването не е приключило и събраната информация досега представлява следствена тайна, обясняват от прокуратурата

Спецпрокуратурата няма да осигури участие на прокурори в заседание на комисията за полицейското насилие. Това става ясно от отговор на държавното обвинение до председателя на парламентарната комисия Николай Хаджигенов, получен и от медиите.

„Мотивът на обвинението е, че разследването не е приключило и събраната информация в хода на същото представлява следствена тайна. В противен случай би се допуснало нарушение на конституцията“, обясняват от прокуратурата на Хаджигенов.

От държавното обвинение допълват, че парламентарният контрол, заложен във вида на годишен доклад на прокуратурата, не може да се изразява и като доклад по конкретно наказателно производство.

„Предоставянето на информация, представляваща следствена тайна, може да повлияе негативно върху вътрешното убеждение на разследващите органи. Проявата на такъв интерес би поставила под съмнение тяхната обективност и безпристрастност. Специализираната прокуратура като държавен орган изрично не трябва да предоставя на народните представители сведения и документи, когато те представляват следствена тайна“, е написано още в отговора до Николай Хаджигенов.