Радев мачка тотално Нинова. Социалистите в инициативния му комитет искали оставката й лично, Кутев също

0
233
Румен Радев и Корнелия Нинова Снимка: архив

Служебното правителство не било замесено, само говорителят му

Инициативният комитет на Румен Радев и Илияна Йотова не се намесва във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България, в т.ч. не иска ничии оставки. Това се посочва в официална позиция, след като по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна комитета с мотива, че се меси в работата на партията.

Повод за думите ѝ стана писмо на социалистите в ИК на Радев, които поискаха оставката ѝ заради резултата на левицата на парламентарния вот, който самата Нинова определи като „катастрофален“ и заяви, че си подава оставката.

„Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на Република България, включва над 190 души с различна идейно-политическа принадлежност. Всеки член на Инициативния комитет е свободен да изразява лични възгледи и преценки, за които носи своята обществена отговорност“, пишат от комитета.

Според тях случващото се в БСП „са проблеми, които трябва да се решават от членовете на всяка партия“.

„Искането за отстраняването на Корнелия Нинова беше направено от мен на личната ми фейсбук страница (която е различна от официалната) и не обвързва правителството на България, което в нито един момент не се е занимавало с нейната особа. Още по-малко пък засяга президента на България, с когото искането ми не е било съгласувано“. Това написа говорителят на служебното правителство на Румен Радев, Антон Кутев.

По думите му искането за отстраняването на Нинова от лидерския пост на БСП е направено в качеството му на член на партията, повече от две десетилетия, в това число и 15 години член на Националния съвет на БСП, какъвто е и сега.

„Съдбата на БСП е съдбовно важна за мен, защото в продължение на 9 години съм бил член на ИБ на НС на БСП, шест години – секретар на НС, бил съм председател на Областен съвет на партията, председател на комисии към НС и многократно член на районни и градски съвети на партията, както и на тяхните изпълнителни бюра. В продължение на три мандата бях народен представител от името на БСП“, допълва още Кутев отново през своя Фейсбук.

Той допълва, че искането му е било с дълбока загриженост за съдбата на партията, което отговаряло и на голяма част от социалистите.