Радев закичи Херо Мустафа с „Мадарски конник“

0
21
Снимка: Днес.бг

Ще разчитаме на САЩ за модернизация на въоръжените сили, заяви президентът на церемонията

Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния личен принос на посланик Херо Мустафа за развитие на стратегическото партньорство между България и САЩ. И занапред ще разчитаме на САЩ за модернизация на въоръжените сили и укрепване на отбранителните способности на българската армия като устойчив гарант за националната сигурност. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията, на която връчи орден „Мадарски конник” първа степен на посланика на Съединените щати у нас.
Държавното отличие беше връчено за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес, пише Dnes.bg.

Радев подчерта, че по време на мандата на Мустафа са постигнати конкретни резултати и са подписани конкретни споразумения в различни сфери – сигурност и обрана, научно-техническо сътрудничество и др.

Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката се е наложило като важен стълб. “Искам още веднъж да изразя благодарност към посланик Мустафа и нашите американски съюзници за оказаната подкрепа, когато бяхме изправени пред заплахата от прекъсване на газовите доставки”, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че във фокуса на съвместна дейност между САЩ и България са били върховенството на правото, борбата с тероризма, борбата с корупцията. Радев каза, че още от първия ден Мустафа е работила активно, за да подобри партньорските отношения между България и САЩ.

“С вашия успешен мандат оставяте зад гърба си една значима страница. Вярвам, че ще продължите да носите България в себе си”, каза Радев.

Херо Мустафа каза, че за нея е голяма чест да бъде устроена с орден “Мадарски конник”. “Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество и символ за дълбокия и траен съюз между нашите две държави. Връзката между САЩ и България е здрава и двете държави работят, за да я направят по-силна.”, посочи тя.

Мустафа подчерта, че България е важен съюзник в НАТО.

“САЩ подкрепят България за диверсификация на енергийния сектор. Диверсификацията е много важна за България”, каза тя и поздрави България за свършеното досега по отношение на диверсификацията на източниците на природен газ и ядрена енергия.

“САЩ подкрепят България в борбата с корупцията, но истинската промяна може да дойде само отвътре”, категорична е тя.