Радомир Чолаков от ГЕРБ: По 20 пъти на ден чувам: „Връщайте се, че стана страшно!“

0
329
Радомир Чолаков

ГЕРБ остави стабилна държава, а сега има разрушения, грабежи и 11 милиарда лева дефицит

„Промяната“ можеше да се научи на уважение по лесния начин, сега ще го направи по трудния

При липса на стабилно правителство напролет от държавата може да не остане камък върху камък

Мarica.bg

– Г-н Чолаков, четвърти избори поред за 17-18 месеца. С какво тези ще са по-различни от предишните три?

– С това, че се видяха резултатите от управлението на „Промяната”. Ако на предишните избори чрез масирана психологическа атака на българите им беше внушено, че на всяка цена трябва да гласуват за нещо ново и различно, сега вече знаем цената, която платихме за експеримента. Блокирани институции, разбити социална и пенсионна системи, спрени инфраструктурни проекти, брутален грабеж през посредници и офшорки, и за капак – 11 милиарда лева дефицит. През април 2021 г. ГЕРБ остави една държава в добро състояние. След три служебни правителства и едно редовно на „Промяната” виждате какво е положението. Това е разликата.

– Най-важният въпрос е като че ли не кой точно на кое място ще се класира, а дали ще се състави стабилно мнозинство. Оптимист ли сте в това отношение?

– Длъжни сме да сме оптимисти. Ако всички изпаднем в униние и непрекъснато си повтаряме, че няма смисъл да се гласува, че партиите никога няма да се разберат, че всичко е провалено, то това е най-сигурният път, по който можем да затрием страната си. Подобни внушения са елемент от същата психологическа атака. Някой иска да сме скарани, за да може държавата да се поддържа в състояние на свободно падане. Сигурен съм, че този път ГЕРБ ще направи всичко по силите си, за да има стабилно мнозинство и отговорно правителство. Ако не се получи, вината няма да е наша.

– Кои са партиите, с които ГЕРБ би управлявал? И с кои е невъзможно?

– Моля ви, не задавайте повече този въпрос по този начин. Така се дълбаят разделителни линии, които в един момент стават непреодолими, а после питате: Как се стигна дотук? Всяка партия представлява български граждани, а всички български граждани заслужават уважение, защото са равни по достойнство и права. Политическите сили, особено новите, трябва да си запишат този конституционен постулат и да го повтарят на глас, докато го научат наизуст. Когато всички политически фактори възприемат това базисно положение, тогава диалогът може да започне. Започне ли веднъж диалогът, нещата ще започнат да се подреждат.

Ще го кажа направо. Тези, които започнаха войната срещу ГЕРБ преди две години, трябва да разберат, че не могат да водят война срещу стотици хиляди българи. Когато те започнат да уважават избирателите на ГЕРБ и да се съобразяват с тяхната воля, тогава въпросът за управлението ще се реши от само себе си.

– Между вас и „Промяната“ летят „стрелички“ – те казват, че можете да сте коалиция, но без Борисов. Вие казвате – коалиция, но без Петков и Василев. Реално ли е все пак някакво управление между ГЕРБ и ПП?

– През изминалата година няколко нови политически проекта бяха използвани като тарани, с които да се нанасят удари върху ГЕРБ, а с това и върху цялата политическа система. Първо се счупи проектът „Изправи се. Мутри вън”. После се счупи ИТН. Партията ГЕРБ претърпя известни щети, но остана цяла и сега е в много добро здраве.

В тази връзка прави ли ви впечатление как някои от най-радикалните говорители срещу ГЕРБ от миналата година напоследък смениха тона и започнаха да стават много обрани и внимателни в изказа си? Те разбраха, че ГЕРБ е незаобиколим фактор и че атакувайки него, те вредят само на себе си и на страната. П

П продължават да си въобразяват, че тяхното политическо ООД, учредено от няколко второкачествени експерти по  манипулиране на обществено мнение, може да надделее над най-голямата народна партия в България, достатъчно е само да лъжат непрестанно и безочливо. Решили са, че българите са балами, които лесно се мамят, и действат по тази схема. Обидно е някак. Не мислите ли? Сега е ред на ПП да изпитат същото, което изпитаха гореспоменатите формации. С ПП ще може да се разговаря, когато се научат на уважение. Можеха да го научат по лесния начин, но те искат да е по трудния. Така да бъде.

– Безспорно газовата тема и войната в Украйна ще дадат отражение на резултатите на 2 октомври. Кой би помпал рейтинг покрай горещите теми?

– Въпросът, който в момента всички си задават наум, е кой може да извади България от всички кризи, в които ни набута правителството на Кирил Петков и кой най-дипломатично може да ни предпази от ефектите на войната, която се води на отсрещния бряг на Черно море? Ако щете, и от миграционния натиск от юг, който пак започна. Отговорът на този въпрос е очевиден. Всеки, който стигне до същия отговор, нека го изрази с гласа си на 2  октомври. Моля ви, само не си казвайте: Абе, аз съм разочарован, няма да им гласувам, да правят каквото щат!

Тези избори изобщо не са шега. Ако заживеем с мисълта, че на тези избори няма да се случи нищо положително и напролет пак ще се ходи на още едни избори, то ние наистина ще си играем със съдбата си! Ако след 2 октомври нямаме стабилно и отговорно правителство, напролет може да не е останал камък върху камък. Гласувайте, моля ви, и то гласувайте „за”. За този, който според вас може. Не за някой който ви кефи, но видимо не може. Защото неговото неможене го плащаме всички. На мен ми омръзна да плащам, за да се учи някой на мой гръб и за моя сметка. Хайде, няма нужда!

– В Пловдив-град основните сили излъчиха водачи от други градове, предимно софиянци – Бойко Борисов, Никола Минчев, Христо Иванов, Кристиан Вигенин. Защо се получава винаги така?

– Това означава, че Пловдив е много важен и специален град. Знаков град. Прави впечатление обаче, че този път Кирил Петков избягва челния сблъсък с Бойко Борисов. Вместо да излезе сам срещу Борисов, което би било достойно, пуска Никола Минчев, което от страна на Кирил Петков е недостойно. Ако приемем, че водачеството на листите в Пловдив е „литмусов тест” за настроенията в партиите, то настроението в ПП е, че Кирил Петков се страхува. Прав е да се страхува.

– Кое е новото в програмата на ГЕРБ и вашата лична конкретно за Пловдив, което си заслужава наистина да чуят и прочетат пловдивчани?

– Новото в програмата на ГЕРБ е, че поставяме на челните места две теми, които партиите на „Промяната” бяха приватизирали – съдебна реформа и околна среда. И по двете теми колегите, особено от ДБ, се провалиха с гръм и трясък и доказаха, че освен да закриват, да разрушават, да се опитват да кадруват и да спират проекти, те други реформаторски идеи нямат. Тъй че на нивото на националната политика ГЕРБ ще се върне в тези две теми с конкретни мерки и инициативи, за да покаже как трябва да се правят нещата.

Колкото до Пловдив, много бих се радвал, ако мога да споделя моите лични виждания за града ни в пряк публичен дебат с Никола Минчев. Макар и водач на листата на ПП, той не е в категорията на Бойко Борисов, което впрочем се отнася и за Кирил Петков – не е. Казвам това с най-добро чувство, като факт. В 47-ия парламент аз имах добра комуникация с г-н Минчев и мисля, че и той ще се съгласи, че сме си точно в категорията, включително и професионално. Какво ще кажете да си организираме един публичен дебат, с публика и всички медии, без ограничение във времето? Отдавна не е имало такива дебати и мисля, че ще е интересно. А и Пловдив го заслужава.

– Какво най-често ви споделят обикновените хора, когато ви срещнат на улицата в Пловдив?

– Ако миналата година не беше рядкост някой минувач да извръща глава, когато се разминавахме на улицата, днес поне по 20 пъти на ден чувам израза: „Връщайте се, че стана страшно!“. Темата в момента са рисковете, пред които е изправена нацията, местните проблеми сякаш са отстъпили на заден план. Колегите ми от ГЕРБ казват, че същото е в цялата страна.

– Кои са приоритетите в национален план, с което новото правителство (ако има) трябва веднага да се заеме?

– Енергийна криза, финансова стабилизация, рестарт на големите инфраструктурни проекти, за да се задвижат колелата на икономиката. Едновременно. В комбинация тази задача изглежда като „квадратура на кръга”, но има решение. Ще трябва да затегнем коланите, защото ще друса, но можем да се справим.

– Егоистично погледнато, с извинение за израза, не е ли по-добре да си  в опозиция тази зима? Цени на енергия скачат по цял свят и хората със сигурност ще избухнат срещу високите сметки?

– Егоистично погледнато е така. Но е безотговорно. Запомнете едно. Който казва „никога с ГЕРБ”, или иска България да бъде управлявана само от служебни правителства, или иска направо да бъде срината до основи. По това ще познаете кой кой е.

– Каква е рецептата българинът да оцелее до пролетта?

– Няма какво да се лъжем, ще затягаме коланите, но ще се справим. Важното е веднъж да стъпим на здраво. В момента политическата система е като подвижни пясъци. Огледайте се и преценете коя е скалата, за която можете да се хванете!

– В рамките на добрия хазартен тон – как ще се казва премиерът на България по Коледа? 

– Всяка власт е от Бога, така че Той ще реши. Все пак нека не забравяме и добрата българска поговорка: „Господ дава, но в кошара не вкарва!”. Бог е милостив, но и ние трябва да положим известно усилие. Например да се разходим до избирателната секция и да изберем с разум. С чувствата видяхме как е.