Рашков: Оставката ми не е на дневен ред

0
182
Бойко Рашков

Знаете ли какво е чистка. Цветан Цветанов е накарал всички да подадат оставки, а той да реши кои да приеме, посочи вътрешният министър

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отправи сериозни обвинения към редовите полицаи, които работиха по охраната на протестите от миналата година. Той коментира темата – без да бъде питан от медиите, при изказването си в Пловдив, където днес бяха арестувани служители на реда.

Рашков заяви, че при протеста полицаи са пребивали протестиращи под прозорците на Министерския съвет. Според него те са повредили здравето на „много български младежи“. Той самият гледал видео, което доказвало това, а снимащият викал „убиват го, убиват го“.

Именно това е причината за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, стана ясно от думите на Бойко Рашков. За това си тръгвали и други служители, допуснали грешки. Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) от днес ще има нов ръководител – Георги Хаджиев е освободен с подобни доводи.

„Във връзка с тиражирането на фалшиви новини, че правим чистка. За чистка и дума не може да става. Няма да търпя служители да се превръщат в престъпници с пагон. Знаете ли какво е чистка. Цветан Цветанов е накарал всички да подадат оставки, а той да реши кои да приеме“, заяви Рашков.

Любопитно е, че за същия подход за преценка с кои служители да продължи да работи е разказвал и друг бивш вътрешен министър – Богомил Бонев. И Цветанов, и Бонев обаче не са предприемали тези действия в качеството си на временни министри с мандат от около 2 месеца.

Рашков направи връзка между излезлите в болнични МВР шефове и арестувани престъпници, които рязко се „разболявали“ в ареста. Сред сравнените с арестантите е и шеф на областна дирекция, който преди месец пострада в катастрофа.

Той коментира и призивите към него да се оттегли от поста си заради недопустимите му думи спрямо журналисти. „Оставката ми не е на дневен ред. Имах повод да обясня как стоят нещата, съжалявам, че съм казал това нещо“, заяви Рашков.