Ресторантьори се обявиха против забраната за коли по крайбрежната алея във Варна

0
55
Снимки: БАЗ/СЗБ

Браншови организации призоваха за диалог с държавната администрация

Забраната за достъп на автомобили до част от крайбрежната алея във Варна, въведена със заповед на областния управител Благомир Коцев, се отразява негативно на заведенията в района. Това обявиха в отворено писмо от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

От миналата неделя в зоната от Втора буна до Рибарския плаж коли не се допускат. В района има множество ресторанти. В двете организации са постъпили сигнали и оплаквания от потърпевши техни членове. „Алеята е празна, няма клиенти, отменени са резервации, провалени са тържества за лични празници, а служителите негодуват, че не могат да стигнат до работните си места“, описват ситуацията браншовиците. Те я определят като „бомба“ в средата на сезона, за който са се готвили дълго след двете тежки пандемични години.

„Крайбрежната алея във Варна е на всички граждани и гости на морската ни столица. След влизането в сила на забраната за достъп на автомобили една част от хората останаха дискриминирани. В това число работещи в заведенията, собственици, доставчици на стоки и услуги, клиенти, и не на последно място – граждани, решили да посетят свободно една част от градската инфраструктура на Варна“, смятат от СЗБ и БАЗ. Оттам посочват, че умишлено не са реагирали веднага заради политизирането на проблема, но го правят, тъй като на карта са поставени инвестициите на членовете им.

Налагането на забрани не решава проблеми, категорични са от двете организации. Те настояват за незабавна среща между представители на държавната администрация и всички пряко засегнати от заповедта. „Убедени сме, че в една диалогична среда заедно ще намерим най-правилното решение за удовлетворяване на интересите на всички граждани и гости на нашия град“, апелират от двете съсловни организации.