Русия се оттегля от договор за контрол на ядрените оръжия

0
39
русия
Снимка: архив

Ядрените арсенали на Великобритания, Франция и САЩ са насочени срещу Русия и Москва не може да не отчита това, каза Путин

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието си в договора „Нов СТАРТ“ за контрол на стратегическите нападателни оръжия, предадоха световните агенции.

Путин подчерта, че страната му преустановява участието си, а не се оттегля от договора за ограничаване на ядрените бойни глави, посочва Ройтерс.

„В това отношение аз съм принуден да съобщя, че Русия преустановява участието си в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия“, заяви руският президент в края на годишната реч пред парламента.

Ядрените арсенали на Великобритания, Франция и САЩ са насочени срещу Русия и Москва не може да не отчита това, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Договорът „Нов СТАРТ“, който влезе в сила през 2011 г., въвежда ограничения на броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия могат да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи, способни да ги пренасят. Русия разполага с най-големия запас от ядрени оръжия в света, като според експерти той възлиза на около 6000 бойни глави.

САЩ и Русия притежават общо около 90 процента от ядрените бойни глави в света.