Със сегашното си правителство България е безспорният идиот на свободния свят

0
621
Лойд Остин и Кирил Петков Снимка: МС

САЩ знаят какво могат да очакват от държава като България, какво е БСП и как тя държи за топките актуалния български премиер

Веселин Желев Снимка: фейсбук

Веселин Желев, фейсбук

Продължава тъпата пропаганда, която безкритично бива повтаряна от основните медии в България: САЩ не са повдигали пред българското правителство въпроса да помага с оръжия на Украйна. А вие какво очаквате – да го повдигнат и да получат предизвестения отрицателен отговор?

И с подобно обречено искане: (а) да дестабилизират и без това нестабилното правителство на съюзна държава по време на война; (б) да нахранят пропагандата на Путин с жив пример – ето единството в НАТО се пропуква, не всички искат да въоръжават украинците.

САЩ знаят какво могат да очакват от държава като България, какво е БСП и как тя държи за топките актуалния български премиер. Нормално е САЩ да не искат да развяват през целия свят що за западен съюзник е България. Военновременното говорене изисква точно обратното – да криеш слабостите си.

Затова Лойд Остин не отговори пряко на въпроса на БНТ дали е искал българска военна помощ за Украйна, а го заобиколи с „ние работим по“ еди-какво си. Само че освен думите, освен куртоазните благодарности има и обективни факти. Подкрепата от американска страна за сигурността на България, която Остин обяви, е пропорционална на българския принос – една рота „Страйкър“.

Не чух нито една българска медия да обясни какво значи това на практика – десетина американски БТР-а с екипажите им. Символично. Сравнете го с това, което САЩ и други натовски държави изпратиха в Прибалтика, в Полша, в Румъния и ще разберете разликата.

П.П.: По време на пресконференцията с Остин Кирил Петков нарече медийните съобщения, че САЩ ще искат България и Словакия да изпратят на Украйна зенитно-ракетни системи С-300 „фалшиви новини“. Фалшиви новини във „Файненшъл таймс“ и в „Шпигел“? Съмнявам се.

Практиката обикновено е друга – някоя администрация подхвърля на международни медии своя идея или намерение, за да тества как те се приемат. Словакия каза: готови сме да дадем ракетите си, ако ни ги замените с равностойни.

България за пореден път не издържа теста. Всяко семейство, вкл. НАТО и ЕС, има своя идиот. Със сегашното си правителство България е безспорният идиот на свободния свят. Освен нея само Унгария (тук няма да обсъждам репутацията на нейното правителство в Европа) не иска да дава оръжия на Украйна. Но тук причината е друга – Будапеща има отдавна разправии с Киев заради унгарското малцинство в Украйна. България няма такъв проблем. Тя, единствена от 30 държави в НАТО, сама си преценя, че ако прати и един патрон на Зеленски, ще „бъде въвлечена във война“.