Щастливи сме да изоставим демокрацията в ръцете на поредните илюзионисти

0
206
Снимка: фейсбук/К.Андролова

Говорим за „свобода“ в обществото ни, а все повече хора не разбират отговорността на свободата и предпочитат робството на „добре охранения робот“

Калина Андролова

Калина Андролова, фейсбук

Говорим за „свобода“ в обществото ни, а все повече хора не разбират отговорността на свободата и предпочитат робството на „добре охранения робот“, както казва Фром, и на радостното невежество. Щастливи сме да изоставим демокрацията в ръцете на поредните илюзионисти, без да осмисляме рисковете от марионетното управление; без въобще да се напрягаме да вденем някакво знание в тази посока.

Бедни сме, въпреки всичко, което имаме, защото отглеждаме масов човек, потребител на ниски развлечения, лош вкус и стил, обезчовечен и равнодушен, неграмотен политически, исторически и общокултурно, чиято цел е потреблението и личното задоволство от притежанието.

Бягството от култивиране на интелигентност, която е обществено ангажирана и хуманитарно изразена, довършва всяка държава. Инфантилизъм, феодално разпределение на властта, съглашателство на всяка цена и боричкания за управленски пай, който ще формира отстъпчивости пред всевъзможни заявки на външния интерес – това е, което ни очаква с бъдещия „кабинет на промяната“. Добро утро!