Синдикатите заплашиха с протести, ако Асен Василев остави без работа 30 000 държавни служители

0
236
Ваня Григорова

Ако орежат администрацията, ще останем без държава, предупреди Ваня Григорова от „Подкрепа“

КНСБ предупреди за протести на държавни служители, ако се стигне до 15% намаляване на администрацията, както предлага съпредседателят на ПП Асен Василев.

Главният икономист на синдиката Любослав Костов каза на брифинг, че искането на бившия финансов министър, който най-вероятно ще се върне в Министерството на финансите, ще увеличи шоково безработицата, пише БНР.

„И в момента има тежък недостиг на кадри от инспектори за контролиране и спазване на трудовото законодателство – фирмите са над 400 000 и ако някой се чуди защо в страната не се спазват законите, няма кой да отиде на място и да проверява, защото няма социални работници, които да се грижат за това. В най-бедната държава в ЕС имаме малко над 2000 социални работници, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Когато този човек заговори за редукция на броя на служителите, е добре да си спомни за полицаите – посочи тя. Те не са равни на служителите на МВР, има пожарникари, служители, занимаващи се с лични документи, телефон 112 и 90% от бюджета на МВР отива за заплати, няма за обувки, за хартия за принтери, униформи и др. Хубаво е да спре популизмът на новите управляващи и да спрат да лъжат, че ще намалят още повече държавната администрация. Ако я орежат, означава да останем без държава, тя провежда държавната политика на терен, категорична бе Григорова.

14% – 30 000 държавни служители, ако орежем – първо те не са 200 000, а са под 130 000 и обхващат държавната и общинската администрация, тази злоупотреба и нападките към държавните служители е крайно време да спрат, призова тя.

От държавната администрация 1/3 са пенсионери и могат да продължат като консултанти със сигурен доход пенсия, 1/3 са в пенсия, даже и да са 30 000 съкратените, има работа за повече в страната, могат хора да бъдат преквалифицирани, тъй като на пазара на труда има дефицит на работна ръка от 45 000 души, каза Костов.