София готова да осигури над 200 места за бежанци от Украйна

0
79
Йорданка Фандъкова Снимка: архив

Столичната община има готовност да организира и транспорт от украинско-румънската граница до България

„Столичната община е готова да осигури места за настаняване на 206 граждани на Украйна, които напускат страната заради военните действия. Тази сутрин информирах Министерството на външните работи с всички възможности, които София може да осигури в помощ на украинците и българите, живеещи в Украйна“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столична община има готовност да организира и транспорт от украинско-румънската граница до България. Общината разполага с 6 оборудвани автомобила с подготвени водачи от дирекция „Аварийна помощ и превенция“. София предоставя 105 места за настаняване на територията на Столична община и 101 на база на общинско дружество в Приморско.

Сред местата за настаняване 18 са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ. В болницата за долекуване в район „Панчарево“ могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи.

„Екипите на Столична община имат опит в реакцията при различни кризисни ситуации, при които е нужна бърза организация за оказване на помощ на граждани“, припомни столичният кмет Фандъкова.

„В тази изключително тежка ситуация в Украйна София има готовност да окаже логистична и хуманитарна помощ на гражданите на Украйна, както и на българските власти в организацията на хуманитарните действия“, уверява още Фандъкова.