Татяна Дончева обяснява на шефката на парламента Митева как да се затвори устата на ГЕРБ /видео/

0
1255
Татяна Дончева

Ще имат право на лично обяснение веднъж на заседание

На включен микрофон Татяна Дончева раздаде наставления на новата председателка на НС Ива Митева как да заглуши гласа на депутатите от коалиция „ГЕРБ-СДС“
В сила от понеделник в парламента ще бъде въведено строго ограничение на личните обяснения. По този начин ще се намали чувствително времето за изказване на ГЕРБ и СДС.

Плановете за въвеждането на рестрикции станаха ясни в днес случайно. Новото парламентарно ръководство все още свиква с присъствието на микрофони пред тях и не се усещат, че е добре да бъдат изключвани, ако не взимат думата. Така на живо по БНТ беше излъчен любопитен диалог в самия край на заседанието.

По микрофоните се чу как Татяна Дончева, зам.-председател на парламента от „Мутрите“, наставлява председателката на НС – Ива Митева от „Има такъв народ“.

„До понеделник ще внесем – лично обяснение – един път в заседанието! Никакво такова! Ама не може! Какво е това? Още в понеделник се свършва с това! Личните обяснения – в края на заседанието“, обяснява Дончева на Митева и Кристиан Вигенин от БСП.

„Ама те искаха почивка“, оплаква се Митева, а някой ѝ дава съвет да си спре микрофона.

Личните обяснения са стандартна парламентарна практика – те се използват в случаите, когато народен представител се е почувствал лично засегнат.