Тома Биков за санкциите „Магнитски“: Очакваме доказателства от САЩ

0
165
Тома Биков

Отговорността в ГЕРБ е лична, ние нямаме проблем да кажем, когато някой е сбъркал, дори, когато партията е сбъркала, настоя той

САЩ да предоставят доказателства след санкциите, които бяха наложени по закона „Магнитски“ на български политици, сред които бившият финансов министър Владислав Горанов, очакват от ГЕРБ, обяви пред БНТ Тома Биков.

Уважаваме закона „Магнитски“, нямаме някакви претенции към него. Анализираме внимателно сигнала, който се дава и очакваме от партньорите и партньорските служби да представят и необходимите доказателства. През последните 2 г. нямаме участие в управлението, нито контрол върху някакви институции. Много наши министри и бивши депутати бяха подложени на сериозна проверка, включително и г-н Горанов, подчерта той.

Не знам дали Америка казва нещо на нас и на нашия лидер. Не съм от хората, които могат да си позволят да говорят от името на Америка, каза той.

Ако има доказателства за това, в което го обвиняват, те трябва да бъдат предоставени и вече да бъдат работа на съдебната система. Ако има обвинение, защо да няма доказателство, каза Биков по отношение Горанов.

Какво се очаква от нас? Да го извадим на площада и да го набием? Логично е, когато има някакви обвинения, да има и доказателство. Отговорността в ГЕРБ е лична, ние нямаме проблем да кажем, когато някой е сбъркал, дори, когато партията е сбъркала, настоя той.

Няма да водим кампания под знака „Магнитски“, а под знака на това, че пред България има редица предизвикателства, на които вече няколко пъти не сме в състояние да отговорим адекватно. Страната е в много сложна ситуация. Не дай си Боже, да има още избори. Все се надявам, че тази кампания няма да мине под знака на политическата конфронтация, защото вече няколко минаха под него и пак отиваме на предсрочни парламентарни избори, каза Биков.

Запитан срив в силите на ГЕРБ ли е отказът на кмета на Пловдив да подаде оставка каза: Това е негов личен избор, можем да му пожелаем успех, но няма да носим отговорност за неговите действия./24 часа