Томислав Дончев: Каквито и пари да се хвърлят, дните на това правителство са преброени

0
502
Томислав Дончев Снимка: кадър

Ако то се занимава с нещо, това е неговото собствено оцеляване, смята зам.-председателят на ГЕРБ

Каквито и усилия да се полагат, каквито и пари да се инвестират, дните на това правителство са преброени. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, цитиран от Tribune.

„Преди няколко минути г-н Добрев запозна пленарната зала с фактите за горивата и това не предизвика абсолютно никакво вълнение. Фактът, че всеки българин плаща по лев отгоре на литър гориво, не предизвика никакво вълнение. В контраст едно събитие малко преди това – трансферът на един народен представител, сменяйки политическата си принадлежност, предизвика бурни емоции в залата. Това не мога да го разбера“, коментира Дончев реакцията на депутатите след пламенната реч на депутата Кирил Симеонов, който реши да напусне партията на Слави Трифонов, и съответно липсата на такава, когато Делян Добрев изнесе информация, че на ден 10 милиона лева у нас потъват от горивата.

„Сигурните данни, че горивата са надценени с 1 лев не предизвика никакво вълнение, за сметка на това смяната на политическата принадлежност на един народен представител е новина номер 1“, възмути се Дончев и попита:

„Уважаеми колеги, виждали ли сте примери в художествената литература, а може и в живота – кой е един от най-сигурните начини да обереш на някого къщата – да му пуснеш в пощенската кутия безплатни билети за кино, театър или концерт, и той да отиде на кино или театър, и през това време да му обереш къщата. Аз се боя, че точно това се случва в момента.

Колективното обществено съзнание с вълнение следи всички събития в залата – дали ще има нови политически мигранти, дали ще се намерят още няколко народни представители, които да спасят кабинета. Опива се от вълнуващата парламентарна реторика, съпреживява всички емоции. Чист театър! Какво се случва през това време? Плаща всичко по-скъпо, всичко, всичко“, подчерта Дончев.

По думите му войната в никакъв случай не е универсална индулгенция.

„Ние купуваме суровия петрол на значително по-ниска цена. Да не коментираме тока. Голяма част от цената на енергоносителите в България – вода, въглища, ядрено гориво, не се е променила. Няма да коментирам инфлацията, защото тя е два пъти по-висока от другите държави членки. Аз дълбоко не вярвам, че която и да е правителствена служба, ще направи нещо по темата.

Първо, защото за изминалите седем месеца по тази и по всички останали теми правителството не свърши нищо, и аз дълбоко не вярвам в останалите няколко седмици да свърши нещо. На второ място, комплексно видимо е, че ако това правителство се занимава с нещо, то има една тема, и това е неговото собствено оцеляване! Само тази тема, друга тема няма. Боя се, че в ролята на опозиция ние не можем да излекуваме нито един от тези пороци. И ако разсъждаваме в криминалистична терминология, единственото, което можем да сторим, е да опишем щетите, нищо повече“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ.

„Каквито и усилия да се полагат, каквито и пари да се инвестират, дните на това правителство са преброени. И всички усилия и всички средства само ще направят мъката за всички по-дълга“, каза в заключение Томислав Дончев.