Томислав Дончев: С плана за възстановяване ще бъдат финансирани 37 реформи

0
58
Томислав Дончев

Няма кмет в България, който да не е поискал саниране, коментира премиерът Борисов

Вицепремиерът Томислав Дончев на съвещание при премиера Борисов изтъкна, че по плана за възстановяване са работили над 200 човека и отхвърли упреците, че в него има само „асфалт и стиропор“ – разходите за саниране са само 16% от плана.

В тази връзка Борисов се обърна към сдружението на общините, които да излязат с коментар по темата. „Няма кмет в България, който да не е поискал саниране. Кметовете го искат това – всички кметове“, каза Борисов.

Дончев поясни, че в плана правителството се е ангажирало с 37 реформи.

Борисов помоли експертите да не говорят толкова на брюкселки език. Направи шега и с оскарите. Поздрави Мария Бакалова, но докато гледал церемонията очаквал всеки момент Мая Манолова да изскочи и да поиска документите.

Иначе по време на разговорите стана ясно, че парите от плана за развитие ще отидат за наука и иновации, подкрепа за домакинствата за соларни панели, за бизнеса, енергийната ефективност на жилищата и в железниците за екологичен транспорт.

Част от експертите, които са се занимавали с плана, поясниха, че опозицията явно не познава плана. Той на свой ред бил комплексен, а в сърцевината стояли човешките ресурси. СТЕМ класните стаи щели да бъдат над 8000 и щели да обхванат цялата страна. В тази връзка Борисов посочи, че на президента Румен Радев много му харесвало да открива СТЕМ кабинети и изрази надежда и тези кабинети – да не бъдат „изчегъртани“.