Тошко Йорданов: Ако се случи нещо по магистралите, ще тежи на съвестта на премиера и на финансовия министър

0
114
Снимка: архив

„Има такъв народ“ настояват парите за АПИ да бъдат преведени веднага

Всички пари към Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъдат преведени веднага, настоява „Има такъв народ“.

„Ние за разлика от нашите коалиционните партньори, не си позволяваме да залагаме едно нещо за сметка на друго. Изборът за шеф на БНБ беше извън коалиционното споразумение и резултатът е такъв, какъвто е, моралните уроци си ги научихме“. Това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов на брифинг в Народното събрание, веднага след като кандидатурата на Любомир Каримански бе отхвърлена в пленарната зала, съобщи Tribune.

„Продължаваме промяната“ със заповед към БСП и „Демократична България“ практически заложиха пътното строителство и ремонтите. Блокираха комисията, решенията в залата, започнаха да предлагат едно след друго решения, при които започнаха да правят намеци. Ако се случи нещо по магистралите, то ще тежи на съвестта на министър-председателя и на финансовия министър, защото блокираха всичко“, предупреди той.

„Най-чистото бе парите, които трябва да се платят, да минат с постановление на Министерския съвет и да решим как да се плащат ремонтите на пътищата. Заради това ние внасяме отново предложение – да се разплати с министерско постановление, защото така е законно. Второто ни предложение е да се отпушат ремонтите на пътищата и новото строителство. Това да се приеме от НС, защото е в неговите правомощия“, допълни Тошко Йорданов.

ИТН предлагат още парламентарна комисия, която да следи за прозрачността на извършените плащания на всяко едно министерство, за да не се създават предпоставки за съмнения.

„Заради намеците, че в тяхното предложение има икономическа изгода за нас, предлагаме специална парламентарна комисия, която да следи и да одобрява всички плащания на всички министерства“, посочи председателят на ПГ на ИТН.

По думите му е редно такава комисия да има председател от опозицията, за да може контролът да е още по-строг.

Той напомни, че не само регионалното министерство е с голям ресурс, 13 млрд. лева имало и в министерството на иновациите на Даниел Лорер.

„В Министерството на финансите не знам как се харчат парите. Това предложение изчиства всички тези въпроси. Любопитно ми е колегите, борци за нулева толерантност към корупцията, дали ще подкрепят това предложение“, посочи Йорданов.

„Ако не бъдат подкрепени тези предложения, ще има обосновани съмнения, че някой в тази държава иска да прави неща на скрито и че някой в тази държава, говоря за коалиционните ни партньори, въобще не осъзнава, че имат отговорност на управляващи и застрашават живота на гражданите по пътя, гласувайки по този начин“, каза още Тошко Йорданов.