Тошко Йорданов: Сигналът ни за натиск върху електронния министър е прехвърлен в прокуратурата

0
102
Тошко Йорданов

Комисията за борба с корупцията са сметнали сигнала ни срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за натиск върху министър Йоловски за основателен, обяви той

Сигналът ни за корупция върху електронния министър Александър Йоловски е прехвърлен в Софийска градска прокуратура (СГП), каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ ИТН на съвместен брифинг с Гроздан Караджов (ИТН) в парламента.

По думите на Йорданов от Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) са сметнали сигнала им срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за оказване на натиск върху министъра на електронното управление за основателен и са го прехвърлили към СГП.

Йорданов уточни, че става въпрос за 640 млн. лева, които по думите му „не е трябвало да минат през обществени поръчки, а да бъдат раздадени на подходящите фирми“. Той е бил и заплашван, че ако не направи това, нещо ще се случи на семейството му, посочи още той.

Гроздан Караджов (ИТН) обясни, че КПКОНПИ е направила съответната проверка. Тя е разпитала не само лицата, които са замесени в този казус, но е проверила и документацията, която показва, че наистина има такива 640 млн. лева, за които наистина е имало такъв вариант, в който той е бил натискан да се разпределят, без да се минава по реда на закона за обществените поръчки, каза още той.

На въпроса дали очаква Делян Пеевски да развали сглобката, Йорданов отговори, че не знае какво да очаква. „Няма никаква гаранция, че утре няма да се гушнат след едно „мазно“ кафе и седене в скута“, допълни още той.