Умишлено повредили колата на проф. Витанов

0
121
Николай Витанов Снимка: фейсбук

Заради прогнозите си за пандемията математикът получава постоянно заплахи

„Дойдох, за да кажа на младите си колеги, които ще правят анализи и прогнози – внимавайте много, преди да се захванете“, заяви проф. Николай Витанов пред NOVA. „Първите месеци ще ви чакат да се провалите. Когато не се провалите, ще започнат да хейтят срещу вас. А когато видят, че продължавате да не се проваляте, ще започнат да ви отправят заплахи, мейли и т.н. Когато видят, че продължавате да не се проваляте, ще ви посегнат.“

„Ноември миналата година бях тръгнал със семейството си на път и трябваше да излезем на магистралата. Аз имам някои навици от казармата и те са, когато човек тръгва на път с автомобил, го преглежда и когато се върне – пак го преглежда в какво състояние го оставя. Поглеждам и виждам, че не е в състоянието, в което съм го оставил – бутнато е нещо, за да може да се случи нещо, когато се движа с висока скорост по магистралата“, разказа професорът и обясни, че гумата е била обработена, така че да изгърми при по-висока скорост.

„Заплахите продължават“, заяви Витанов. В имейлите недоброжелателите го наричат „мижитурка“, „мръсник“, обвиняват го, че „всява паника в малко мислещите“.

„Витанов, след няколко удара с винкел в главата, изчисленията ти ще бъдат съвсем различни“, гласи една от заплахите.

„Витанов, умри куче продажно. Ти трябва да бъдеш съден, да бъдеш убит с камъни“, пише друг недоброжелател в онлайн форум. В имейла си математикът твърди, че също получава заплахи „как ще му бъдат счупени краченцата“. Един от имейлите пък бил криптиран, тъй като извършителят знаел, че може да си има неприятности заради това.

„Основание няма – аз никога не съм участвал във взимане на решения. Аз правя само анализи. Каквито са числата, такива. И виждате, че каквото казвам, става“, заяви Витанов. „Знаете, че 25% от населението не вярват, че има пандемия, не искат да се ваксинират и си търсят най-различни теории, с които да се оправдаят. От тези хора някаква част стават по-агресивни и се започват ето такива неща.

Витанов се е зарекъл, че ще изкара още една вълна „за народа“, но няма да я изкара до края и ще спре да се занимава с това.