Върховният съд отмени заповед на Кирил Петков за големите плащания в строителството

0
275
Снимка: архив

Магистратите върнаха на регионалното министерство правото да решава за големите плащания без разрешение на премиера

Плащания за стотици милиони левове, които предстои да бъдат направени от служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, ще стават без разрешение от служебния премиер, става ясно от определение на Върховния административен съд (ВАС) по повод жалбата на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Караджов оспори пред съда заповедта на Кирил Петков, който забрани на регионалния министър, пътната агенция и ВиК Холдинга да извършват плащания над 900 000 лв.

Официални аргументи за налагането на забраната Кирил Петков не е посочил в заповедта си, но нееднократно е твърдял, че по този начин ще бъдат прекратени порочни практики в пътното строителство.

Решението на ВАС на практика позволява на ръководството на пътната агенция да се разплаща с фирмите за извършените дейности.

Преди дни пред бранша служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че около 200 млн. лв. от претендираните от компаниите 720 млн. лв. могат да бъдат платени.

Освен това предстои да бъде платено и за строителството на първите три лота на магистрала „Хемус“, както и за скоростния път Видин – Ботевград. След встъпването си в длъжност арх. Шишков потвърди, че за последните седем месеца пътните фирми не са получили нито лев за строителството на магистрала „Хемус“ и пътя Ботевград – Видин. Той обеща, че тази работа ще бъде разплатена на бранша.

„Тази година МРРБ е с рекорден бюджет от 2.5 млрд. лева и пари за плащанията има“, потвърди арх. Шишков.