„Възраждане“ твърди, че е имало пожар в АЕЦ „Козлодуй“, според властта – само задимяване

0
68
Цончо Ганев Снимка: кадър

Играят си със страховете на гражданите, заяви Драгомир Стойнев от БСП

Цончо Ганев от партия „Възраждане“ използва парламентарния контрол, за да попита управляващите информирани ли са Агенцията за ядрено регулиране/АЯР/ и международните асоциации за авария в АЕЦ“Козлодуй“. Той уточни за своите колеги в залата, че в ядрената ни централа е имало пожар.

Вицепремиерът Асен Василев се оправда, че това е въпрос към енергийния министър.

„Тъй като АЯР е към мен и не съм получил доклад, че нещо се е случило. Ако има такъв сериозен инцидент, би трябвало да съм информиран. Не мисля, че има нещо сериозно, за което да бъда информиран“, отбеляза Василев.

В отговор Цонче Ганев коментира, че от „Възраждане“ точно това са очаквали като отговор.

„Очаквахме този инцидент да е прикрит. Виждаме остри реплики. Има нужните документи. Такъв инцидент е имало и е прикрит“, увери депутатът от „Възраждане“.

По повод разискванията Виктория Василева от ИТН взе процедура по начина на водене.

„Г-н председател, не може да знаете дали се говорят откровени глупости. Това, което направи Цончо Ганев, граничи с престъпление. Нямате идея за какво говорите въобще. Махнете си ръцете от АЕЦ и престанете да говорите такива простотии“, обърна се към депутатите от „Възраждане“ Виктория Василева.

„Имало е задимяване заради топлоизолация в АЕЦ“Козлодуй“, ми казаха от централата. Свързах се с тях и получих отговор. Това са хора, които си играят със страховете на гражданите. Моля за наказание за всяване на паника“, призова Драгомир Стойнев от БСП.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов сложи точка на спора, като увери от трибуната, че документи за аварията в АЕ“Козлодуй“ има и това ще се изясни следващата седмица.