Владо Бучковски убеден, че Кирил Петков ще вдигне блокадата на Северна Македония за ЕС

0
114
Владо Бучковски

Ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на двамата премиери в средата на януари, смята специалният пратеник

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

„През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимноприемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС“, каза Бучковски.

Според него „въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни“.

„Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на януари“, каза още Бучковски пред местния сайт „Локално“.

„През 2022 г. очаквам да постигнем взаимноприемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност“, изрази надеждите си Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е „храбър политик“, специалният пратеник заяви, че не приема неговата позиция.