ВМРО сезира прокуратурата за поругаване на българското знаме по време на „София прайд“

0
18136
Мила Роберт

От сцената певицата Мила Роберт „съблече“ рокля с цветовете на българското знаме и демонстративно я захвърли на земята, като остана по облекло с цветовете на ЛГБТИ движението

Националният младежки комитет на ВМРО сезира СГП за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“. От сцената на пошлото събитие певицата Мила Роберт „съблече“ рокля с цветовете на българското знаме и демонстративно я захвърли на земята, като остана по облекло с цветовете на ЛГБТИ+ движението. Изпълнителката гордо посочи шарените одежди, с което показа пълното си пренебрежение и отричане от националния символ.

С настоящия сигнал Ви уведомявам за извършено деяние, което представлява опетняване на знамето на Република България и е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс, пише председателят на НМК на ВМРО Христо Иванов.

Той прибавя и фактология към събитието, а именно, че на 22 юни 2024 г., по време на публичното събитие „София прайд 2024“, проведено на площад „Княз Александър Батенберг“, певицата Мила Роберт, с пълно име Мила Роберт Гергова, извършва действия, които опетняват знамето на Република България. Конкретно, около 19:28 ч. (3:29:25 от живото излъчване във Фейсбук страницата на мероприятието), тя се появява на сцената, облечена в знамето, след което го съблича и демонстративно го захвърля на земята пред множеството присъстващи и по време на живо излъчване. Тези действия продължават около 35 секунди (в диапазона 3:29:50 до 3:30:05 от живото излъчване във Фейсбук).

Председателят на младежката организация на ВМРО обръща внимание на правната обосновка към сигнала:

Съгласно чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.“

Според НМК на ВМРО „действията на Мила Роберт Гергова представляват явно нарушение на този член, тъй като тя използва знамето като облекло, след което го съблича и демонстративно го хвърля на земята пред многобройна публика и в контекста на живо излъчване, което обективно опетнява значението и символиката на националния символ“.

От ВМРо припомнят, че освен провокацията гей парадът да се проведе на Черешова задушница, в навечерието на големия християнски празник Петдеседтница, организаторите се подиграха и с надслова на едно от събитията на Месеца на семейството, а именно концерта „Нашият дом е България“, като обявиха за слоган на „София прайд“ – „България е и нашият дом“. Това само по себе си категорично противоречи с действията, демонстрирани от посетителите на събитието, които открито се подиграват с обичаите и традициите на България, като ги наричат „ганьовщина“, „отживелица“ и „ретроградност“. Всичко това в комбинация с демонстрацията от страна на Мила Роберт достатъчно красноречиво описва нагласите на участниците в събитието.