Военното и клишетата взели превес в 48-ото НС според Корнелия Нинова

0
21
Корнелия Нинова Снимка: архив

Не може да си управлявал, да си бил опозиция в два парламента и отново да казваш ние сме добри, а всички лоши, добави тя

Военното взе превес в 48-то НС. Тази констатация направи в декларацията на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. „Първото решение бе да се плати новата ескадрила Ф-16, последваха оръжия за Украйна, инвестиционни проекти за армията, Гладомора. Това военно предимство в работата и говоренето бе облечено в клишета и етикети – който е за оръжия, самолети, война, е евроатлантик, който е за мира, неутралитета, е ретрограден евразиец. Поставянето на етикети и такива разделителни линии е една от пречките да има разговор. Етикетите бяха черно и бяло, а най-висша европейска ценност е мирът, а най-важна наша отговорност е националния интерес“, обобщи тя.

Нинова посочи, че парламентът не е изпълнил най-важната си задача – да излъчи редовно правителство и да сложи край на политическата криза, да даде стабилност и перспектива за развитие на България. И призова да видят грешките си, за да не ги допускат пак.

В следващото НС най-голямо предизвикателство ще е да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и да дадем хоризонт за развитие на България, смята Нинова.

Според нея войната в Украйна рано или късно ще приключи, а най-големите европейски икономики също са за продължаване на диалога с Русия. Това е бъдещето, ако искаме спокойствие в света според нея.

Проблем е била и липсата на единно мнозинство. „Това доведе до всякакви коалиции, ситуационни решения. Това е липса на предвидимост какво ще се случи утре. Родиха се спекулации според това кой е по-креслив и по-високо говори“, каза Нинова. И сега отново се появила разделителна линия – добрите срещу лошите, статукво срещу промяна. Според нея всички в тази зала са статукво. „Не може да си управлявал, да си бил опозиция в два парламента и отново да казваш ние сме добри, а всички лоши“, добави тя.