Войната в парламента продължава: ПП обвиниха ИТН, че саботират борбата с корупцията

0
85
Милен Матеев

Те искаха да имат свой човек в КПКОНПИ с право на вето, заяви Милен Матеев от „Промяната“

ПП са внесли в деловодството на Народното събрание проект на закон за противодействие на корупцията. „Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на „Има такъв народ“, заяви Милен Матеев.

„Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не“, каза още той.

„Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган“, коментира още Матеев.

Възмутени сме от откровените лъжи, които се сипят днес от ИТН относно изготвянето на законопроекта за КПКОНПИ. Представителите на ИТН саботират в трети пореден парламент всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ и ефективни действия срещу корупцията, заявиха от ПП.

Нарекоха днешната реакция на ИТН „истерична“ и уточниха, че подобна реакция са наблюдавали в експертните съвети, организирани по изготвянето на законопроектите. ИТН са саботирали процеса по изготвяне, като или не са присъствали, или са се появявали за пет минути, заявявайки, че твърдо държат на своето условие – да имат човек в комисията с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не, уточниха юристите.

Уважаван юрист като Ива Митева не е прочела законопроекта и говори абсолютни лъжи за това как членове от него са противоконституционни. Като това, че разследващите инспектори ще участват в съдебния наказателен процес – такова нещо няма в законопроекта. Не са отпаднали групи от видните политически личности, които трябва да бъдат разследвани от комисията, както твърди Митева. Тя твърди, че в законопроекта са дадени свръхправомощия на разследващите органи, което не е вярно, заявиха от ПП.

„Колегите от ИТН са единствените, които с поведението, коментарите и позицията си, която заемат, ясно показват, че не желаят борбата с корупцията да е ползотворна и да даде някакъв резултат. Защо? Трябва да попитате самите тях“, допълни още Мирослав Иванов.

От ПП се надяват този законопроект да бъде подкрепен от парламента. Потвърдиха, че за момента Бойко Рашков е тяхната кандидатура за шеф на КПКОНПИ.

Договарянето на 12 депутати от ИТН за подкрепа не стои на дневен ред и срещи не са провеждани, стана още ясно от брифинга.

Според ПП на Кирил Петков КПКОНПИ щяло да бъде независим орган, като сложат и предпазни механизми, за да не се превърне в репресиран орган.

Предложението на Кирил Петков и ПП за шеф на КПКОНПИ е настоящият вътрешен министър Бойко Рашков, който е разследван за имотите си именно от същата комисия.