За някои спестени неща от биографията на Ваня Караганева от ДКК

0
3237
Ваня Караганева

Кирил Петков ще се наложи един ден да дава обяснения за бизнес зависимостите си…

Димитър Байрактаров, журналист и бивш депутат, фейсбук

Преди време реагирах остро срещу действията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, засягащи Държавната Консолидационна Компания (ДКК). В прав текст заявих, че тези действия са посегателства върху националната сигурност на България. За мен лично не беше никаква изненада назначаването на Ваня Караганева като шеф на ДКК. Дали обаче Кирил Петков ще обясни някога откъде и по какъв повод той познава Караганева?

Уволнената шефка на ДКК дала 1.1 млн. на кантората на брата на шефа на „Сиела“?
Ще се опитам да дам някои обяснения на широката аудитория.

С Караганева се запознах в 43-ото Народно събрание. Наричаха я „сянката на Цветан Цветанов“, тъй като беше главен експерт в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред (известна като Комисията МВР). Правеше впечатление, че за всякакви законодателни промени, свързани с МВР, Цветанов ни насочваше към Караганева.

При извършена проверка на биографията лъснаха някои изненади. Оказа се, че според биографията ѝ родената на 6 февруари 1976 година Караганева е започнала работа в администрацията на Народно събрание на Република България през далечната 1993 година, когато е била едва 17-годишна?

Според журналиста Григор Лилов от официалната й биография е спестено, че (следва цитат от публикация на Григор Лилов във фейсбук)… „в парламента започва като секретен куриер и явно се е отличила при този тип пратки. Спестено е, че е била началник на кабинета на министъра на правосъдието Мария Павлова в служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Румен Радев. А преди да заеме този пост, се подвизава като член на Атестационната комисия на … ИЗНЕНАДА: Прокуратурата! Спестено от биографията е подвизаването ѝ в Агенцията за обществените поръчки, както и в ДАТО. Преди да влезе в директорския борд на ДКК Ваня Караганева е главен секретар на Българската агенция за инвестиции.“

Сега вероятно разбирате защо не бях изненадан от назначаването на Караганева в ДКК. Аз бих добавил, че от биографията ѝ е спестена и друга съществена подробност и тя е връзката й с една персона, която назад във времето вероятно е била адвокат на Асен Василев и посреща Кирил Петков като служебен министър. Същата персона лъсва заедно с Караганева като член на управителния съвет на СДРУЖЕНИЕ „СОФИЙСКА БИЗНЕС ОБЩНОСТ“. Другите персони от управителния съвет на това сдружение са още по-интересни персони, участващи в огромни бизнеси и интереси! Вероятно Кирил Петков ще се наложи един ден да дава обяснения за бизнес зависимостите си, за които със сигурност са много добре запознати както от ГЕРБ, така и от ДПС, а и определени служби със специално предназначение!

Уволнението на Караганева според мен е леко намигване към хората от промяната да не забравят кой е помогнал за тяхното израстване на политическата сцена! Ако започна да описвам натуралното изражение на внесения капитал на „Държавната Консолидационна Компания“ ЕАД (ДКК-ЕАД) ще разберете за какво иде реч, а това са десетки заводи и предприятия много с основна дейност във военнопромишления комплекс на България и с хиляди работещи в тях. Но за това ще напиша някой друг път!