Зам.-министърът Явор Пенчев: Няма да отстъпим пред искането на превозвачите за тол системата

0
82
Явор Пенчев Снимка: МРРБ

По сметки на МРРБ разширяването на обхвата на тол системата за тежкотоварния трафик нямало да оскъпи особено много превозите

Регионалното министерство няма да отстъпи пред искането на превозвачите да не се разширява обхватът на тол системата за тежкотоварния трафик. Това заяви по БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Той обясни, че републиканската пътна мрежа се състои от около 20 000 км пътища, от които едва 3115 км са платени за тежкотоварните автомобили. В същото време собствениците на леки коли плащат такса независимо дали се движат по магистрала, второкласен или дори третокласен път. Така в момента две трети от приходите от винетки постъпват от леките автомобили, които амортизират пътищата по-малко, а само една трета – от тежкотоварния трафик.

„Няма да се подадем на натиска, защото това би било крайно несправедливо към цяла България. Разбирате, че няма логика в съществуването на тол системата, ако тя не събира пари от ползвателите, които най-много замърсяват. Така че, доколкото зависи от МРРБ, такова отлагане няма да има, окончателното решение ще бъде взето от Министерския съвет.

По сметки на МРРБ разширяването на обхвата на тол системата за тежкотоварния трафик няма да оскъпи особено много превозите. Явор Пенчев даде пример, че с новите такси превозът на 16 хляба или на 10 кг сирене се оскъпява средно с 1 стотинка, а автобусния билет – с 11 стотинки.

По искането на превозвачите за мерки срещу скъпите горива Министерският съвет ще работи, доколкото това е допустимо в европейското законодателство, допълни той.

В края на миналата седмица е започнало подписването на първите споразумения за ремонти на пътищата у нас. Все още не е ясно колко време ще отнеме реконструкцията на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“, защото нужда от спешен ремонт имат и прилежащият виадукт, и обходният път за тежкотоварния трафик.