Зам.-председателят на ДАНС, назначен от Стефан Янев, уволнен заради изтекли документи за азерския газ?

0
674
данс

Преди да бъде назначен, Венелин Димитров е работил като шеф по сигурността на информацията именно в „Булгаргаз“

Спекулации, че зам.-председателят на ДАНС Венелин Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков преди Коледа заради изтеклите конфиденциални клаузи от договорите на „Булгаргаз” за доставки на природен газ от Азербайджан, се завъртяха в политическите кулоари във вторник, пише „24 часа“. Ден по-рано стана ясно, че на 21 декември изпълнителният директор на държавната фирма Николай Павлов е поискал от ДАНС проверка как са изтекли в публичното пространство клаузи от договорите за доставка на азерски газ.

За уволнението на Венелин Димитров като зам.-председател на ДАНС бе съобщено на 23 декември. То обаче се е случило ден по-рано, става ясно от публикуваното в правителствената информационна система решение. А Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков по текст от закона за ДАНС, който предвижда предсрочно освобождаване при установен конфликт на интереси.

Именно това разпали и спекулациите, че уволнението на изкаралия само два месеца като зам.-шеф на ДАНС Димитров е свързано със сигнала за газовите договори. Преди да бъде назначен от служебния премиер Стефан Янев в агенцията, той е работил като шеф по сигурността на информацията именно в „Булгаргаз”. И оставането му на поста би означавало да разследва себе си за изтичането на информация от държавната фирма, тълкуват политици.

Освобождаването на Венелин Димитров е станало по искане на председателя на ДАНС Пламен Тончев, става ясно още от решението на правителството за уволнението. Като Тончев е изпратил искането си в деня, в който министрите са одобрили махането на Димитров.

Официалната причина за уволнението на Венелин Димитров не е конфликт на интереси заради „Булгаргаз”, а несправяне в работата, отговарят от правителствената пресслужба.

Освен това Димитров е уронил и престижа на ДАНС със свои действия, но не уточняват какви. Същите мотиви обаче бяха ползвани и от служебното правителство на Стефан Янев, когато започна подмяната на шефовете на специални служби през лятото.