Защо Министерството на културата ще е първото, което ще капитулира

0
372
Атанас Атанасов, министър на културата Снимка: БНТ

Още чакам отговор от новия министър колко са частите на класическата симфония и къде се ръкопляска

Венци Мицов, фейсбук

Венци Мицов, фейсбук

Министерство на културата отрязали режисьорът Бойко Богданов, защото нямал…5 годишен стаж.
Министърът на културата няма изобщо стаж, даже не знае къде е зала “България”, но въпреки това е министър.
Та предайте на холограмите на едни няколко НПО-та в МК, че Бойко Богданов поставяше пиеси преди същите тези холограми да се родят.
Ако МК продължава да ми лази по нервите, ще започна всеки ден да ходя отпред и да им пея тиролски песни на фалцет. Уверявам ви, никой не може да издържи дълго подобно нещо…
Това министерство ще е първото, което ще капитулира, да знаете.

– – –

Добрийутро…
На старта на новата година, в първият работен ден искам да задам един простичък въпрос – кога флагманът на българската култура ака министър Атанасов ще даде първото си интервю?
Съществува ли министър Атанасов, или е холограма?
И трето – истина ли е, че едни благи НПО-та се канят да управляват МК, докато министърът ще е просто холограма?
И последно – ако това е така и човек с инициали А.А. ще е тамадата, ще се закриват ли опери и театри, че имаме много такива? (който следи нюзфийда, знае, защо задавам тези въпроси).
Министерството на културата, не ви тагвам, но ви тагвам. Още чакам отговор от новият министър колко са частите на класическата симфония и къде се ръкопляска…

– – –

Да, така е, заядливичко се отнасям към Министерство на културата.
Сори, стар навик. Последните години не ми донесоха усещането, че МК заслужава друго, освен жлъч, сарказъм и ирония.
А сега накратко ще се аргументирам защо днес съм изпълнен с жлъч и недоверие към МК.

1. Министърът бе назначен изневиделица. И изчезна. Не се появи никъде. Не говори. Не дава интервюта. Очевидно е, че Атанасов е бил резервен вариант, даже не е много ясно и дали е бил резервен, или е бил привикан на пожар.

2. МК е тотално чао като комуникация в момента. Всички други министерства нещо говорят, нещо обявяват. МК е тайнствен остров на мълчанието. А когато заговори (два статуса във фейсбук) прави гафове.

3. Междувременно има много въпроси. Ама адски много. Например – как новият министър ще обясни отсъствието отново на заветния 1 процент от БВП за култура в документа, който подписаха управляващите партии. Или – какви са тия безумни аргументи в конкурсите и защо МК не промени тая процедура, която е гербаджийска по каталог. Ако ме викнат да ме питат, ще им обясня какво точно е заложено в анкетните карти за избор на директори, че съм бил няколко пъти в такива комисии.

4. Много важно – още по време на кампанията един доста близък до новата власт шеф на културно НПО пусна статус, че в България имало твърде много културни институти. За какво са ни толкова опери и оркестри? Носят се слухове. Слуховете гласят, че този шеф на НПО е близък до новото управление. МК трябва да разсее тези слухове веднъж и завинаги.

5. И последно – какво ще прави МК? Поп културата, за която бленуват младите юпита с якички (щото сама се издържа, както каза Киро Харварда) или висока култура, в която трябва да се инвестира?

Ето това са важните въпроси, на които Министерство на културата трябва по някакъв начин да отговори. А аз си признавам, че може и да съм заядлив повече от необходимото, но, понеже по принцип не съм лош човек, ще се извиня моментално и публично, ако не съм прав да питам тези неща.