Зеленски: Войната трябва да продължи с освобождаването на Крим

0
26
Володимир Зеленски

Той заяви още, че присъствието на руски окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа

Високопоставен украински представител предположи, че поредицата от експлозии в руска военновъздушна база в Крим може да са дело на партизански диверсанти. Един човек е загинал, а осем са ранени при инцидента. Обявена беше и евакуация на местните жители. В базата е разположено едно от ключовите за руската авиация военни летища.

Киев отрече каквато и да е отговорност за инцидента дълбоко в окупираната от Русия територия. Съветник на украинския президент също предположи руската некомпетентност като възможна причина за взривовете във вторник.
На този фон президентът Зеленски заяви, че конфликтът с Русия няма да приключи, докато не бъде освободен анексираният от Москва черноморски полуостров Крим.

“Присъствието на руски окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа и за световната стабилност. Черноморският регион не може да бъде безопасно място, докато Крим е окупиран. Не може да има стабилен и траен мир за страните, граничещи със Средиземно море, докато Русия има способността да използва нашия полуостров като своя военна база. Тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна в Крим и трябва да завърши в Крим. С неговото освобождаване”, каза украинският президент Володимир Зеленски.