Зеленски към Русия: Какви химически оръжия сте ни подготвили?

0
245
Володимир Зеленски

Украинските власти са успели да евакуират почти 40 хиляди души вчера от редица градове

Президентът Володимир Зеленски отговори на твърденията на Русия, че Украйна разработва химически или биологични оръжия на своя територия с помощта на САЩ.

В поредното си видеообръщение тази нощ Зеленски съобщи, че украинските власти са успели да евакуират почти 40 хиляди души през вчерашния ден от редица градове на страната. По думите му успешно са били доставени и хуманитарни помощи – стотици тонове продукти и медикаменти.

Зеленски също така определи появилите се в руски медии съобщения за разработка на оръжия за масово поразяване в Украйна като фалшиви новини.

„Обвиняват нас, че уж разработваме биологично оръжие и готвим химическа атака, това ме тревожи, тъй като ние многократно сме се убеждавали – ако искаш да знаеш какви са плановете на Русия, виж в какво тя обвинява другите“, каза той.

„Какви са тези твърдения за подготовка на химически атаки?“ попита Зеленски. „Решихте ли да извършите „дехимизация“ на Украйна? Какво ще използвате? Амоняк? Фосфор? Какво друго сте ни подготвили? Няма химикали или други оръжия за масово унищожение на моята земя“, обърна се Зеленски към Русия.

Той също така предупреди, че Русия ще получи в отговор „най-тежките санкции“, ако използва такива оръжия срещу Украйна.

Коментарите му повтарят казаното от САЩ по-рано: че твърденията на Русия, че Украйна е домакин на американски лаборатории за биологични оръжие, са „фалшив претекст“, целящ да оправдае евентуална употреба от Русия на такива оръжия.

ООН ще проведе извънредно заседание в петък по искане на Русия, за да обсъди тези твърдения.