Змии плъзнаха из София

0
186
Снимка: архив

Граждани в „Надежда“ и „Лозенец“ сигнализираха за нашествието

Змии плъзнаха из столичните квартали. Как може да се реши проблема и към кого трябва да се обърнем? Преди няколко дни граждани алармираха, че в кв. „Надежда“ и кв. „Лозенец“ са се появили змии.

„Доста притеснително е, защото не живеем в гората, има малки деца. Трябва да се вземат някакви мерки. Змията беше снимана преди месец в групата на „Лозенец“. Имаше много коментари. Някои казваха, че е опасна, други – не. Разбра се, че е цяло гнездо. Трябва да се сезират органите, които са отговорни за това“, сподели жителят на кв. „Лозенец“ Наси Иванова.

„В България няма институция, която да отговаря за змиите. Когато видим змия, не трябва да я безпокоим. Ако видим, че е агресивна, трябва да се обърнем на другата страна“, каза жителят на кв. „Лозенец“ Димитър Асенов.

Ако видим змия в двор, той препоръчва да сезираме собственика на жилището.

„Собствениците са длъжни да поддържат дворовете си в добро състояние. Трябва да е чисто, окосено, да няма отпадъци, плоскости, ламарини“, добави той.

„София се намира много близо до планината Витоша и до други подходящи местообитания за змии. В градовете, в парковете наистина има змии. Искам да успокоя хората, че това са неотровни видове, представители на семейството на смоците“, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR херпетологът д-р Емилия Вачева от Националния природонаучен музей – БАН.

Тя посочи още, че отровните видове в България са пепелянките и усойниците.
„Те се отличават лесно – не са толкова дълги. Те са много характерни като окраска. Имат специфична линия през цялото тяло – от главата до края на опашката. Пепелянката има едно рогче, но невинаги можем да го видим. Усойницата стига не повече от 60-70 см, а пепелянката – малко повече“, разясни д-р Вачева и подчерта, че усойницата живее високо в планината, а пепелянката се среща в по-ниските части на страната.

От думите й стана ясно още, че когато се разхождаме в парка, няма смисъл да се тревожим, тъй като това е домът на змията, но и не трябва да приближаваме, за да не ни нападне. Специалистът е категоричен, че трябва да образоваме децата, че змиите са част от нашия живот.

„Неотровните змии няма от какво да ни плашат дори и при ухапване. По поведението се познава и по самото ухапване дали змията е отровна. От отровна змия има две следи, тъй като те имат два големи зъба. Мястото се подува, зачервява се. Получават се симптоми – гадене, световъртеж, тогава трябва да потърси лекарска помощ“, уточни д-р Вачева.

Тя добави, че ако сме ухапани от змия и сме сигурни, че е отровна, не бива да правим резки движения и да тичаме, защото тогава отровата се разнася по-бързо в тялото на човека.

„Смъртни случаи за последните 100 години не са наблюдавани. Проблем е, ако човек прояви алергична реакция“, каза още тя и уточни, че трябва да има специализиран орган, който да се занимава с тези сигнали и да бъдат ангажирани хора, които да ходят на място.

Д-р Вачева информира, че в България има общо 18 вида змии. „Общо са 18, от които 2 не се срещат от повече от 100 години. Те са два отровни вида, срещали са се в миналото. От другите 16 вида, освен пeпелянката и усойницата, които споменахме, има и два смока, които са отровни. Те имат отровни зъби навътре в устата, но не могат да ни ухапят. Отровата се използва, за да се убива тяхната плячка и да храносмилат по-лесно“, добави още тя.