Борисов: Няма да се повишат цените, когато България влезе в eврозоната. Влизаме там с този курс на лева, валутният борд остава до еврото

0
361
Бойко Борисов

Полагат се всички усилия в края на април България вече да е в чакалнята на eврозоната и Европейския банков съюз

Няма да се повишат цените, след като България влезе в Еврозоната, каза премиерът Бойко Борисов на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София. „Ще влизаме там с този курс, който е днес“, изтъкна той и отбеляза, че валутният борд също няма да падне.

Борисов добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в чакалнята на eврозоната и Европейския банков съюз (ЕБС). Според Борисов това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че така повече България няма да бъде поставена под риск. „Това означава, че ще участваме във вземането на решения“, заяви още Борисов.

При влизането на България във Валутния механизъм ЕРМ2 и в Европейския банков съюз (ЕБС) няма да се променя курсът на лева към еврото, бяха категорични днес управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Владислав Горанов.
„Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, категоричен е управителят на БНБ.

„Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов.

Борисов призна, че забелязва едно странно поведение от страна на недоволния бизнес по отношение на Наредба Н-18. „Непрекъснато се говори къде е държавата по отношение на една или друга политика. Когато се вземат мерки и правителството излезе с решение – пак става проблем, защото мерките фалирали бизнеси“, коментира премиерът. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще проведе среща с хотелиери и ресторантьори по въвеждането на Наредба Н-18 за касовите апарати.