Пречиствателната станция на Елените работи без лиценз

Станцията нямала лиценз за ВИК-оператор, но събирала такси

0
84
елените
Министър Ангелкова на инспекция в Елените. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Собственикът на курорта Ветко Арабаджиев не си е платил глобите за над 5 млн. лв

 

Министър Николина Ангелкова взе участие в изненадваща проверка на пречиствателна станция за отпадни води (ПОСВ)-Елените заедно с представители на РИОСВ и ВиК.

Това съобщиха от Министерството на туризма.

На място и с документи бе установено, че пречиствателната станция няма лиценз за ВиК оператор, а събира такси. Водите се пречистват без разрешително. Според инспектори капацитетът на пречиствателната станция е изчерпан, а се приемат допълнителни количества.

Установихме нередности. Те трябва да бъдат отстранени още за следващия летен сезон, категорична бе министър Ангелкова.

От документи от предишни проверки на РИОСВ става ясно, че е констатиран незадоволителен ефект на пречистване на отпадъчните води и значително превишение на нормите, определени в Наредба 8/2001 г. за качествата на крайбрежните морски води.

За установените превишения при всяка проверка са налагани санкции, които възлизат общо на над 4 млн. лв., а с лихвите достигат 5 690 894,32 лв. (по данни от НАП).

Санкциите, наложени на дружеството, не са обжалвани, но не са и платени.

ПОСВ-Елените е придобита при приватизационна сделка заедно с ваканционно селище Елените преди 2002 г. от „Виктория Туристик“ АД. Фирмата е на бизнесмена Ветко Арабаджиев.

Експерти на Министерството на туризма по категоризация на местата за настаняване провериха СПА хотелите „Роял Парк“ и „Роял Касъл“, които се намират също в Елените, съвместно с РЗИ, НАП, Икономическа полиция, инспекцията по труда и противопожарната служба.

В четиризвездния „Роял Парк“ бе установено, че няма фитнес зала, обезопасен контакт в баните, нито паникбутон в санитарните възли. Съществен пропуск е, че в детския басейн не е отбелязана дълбочината му, констатираха инспекторите, допълват от министерството.