Фандъкова опроверга фалшива новина на „Дневник“

Проектът предвиждал само пренареждане на паважа

0
220
фандъкова
Храм–паметник "Александър Невски"

Паветата около „Александър Невски“ се запазват

Гранитните павета около храма „„Свети Александър Невски“ се запазват. Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук. Градоначалникът подчерта, че запазването на паветата е предвидено в одобрения проект, който бе представен миналата година. По този начин Фандъкова опроверга фалшива новина на „Дневник“, в която се твърди, че паважът ще бъде премахнат.

Публикуваните сега визуализации са още от конкурса за избор на проектант и не отговарят на одобрения проект. Тези манипулации няма да помогнат нито на политиците, които искат да извлекат някакъв личен дивидент за момента, нито на гражданите да получат вярна информация.

Моята лична позиция и становището на НИНКН още при одобрението на проекта на архитектурно студио „А.Д.А“ – бяха за запазване и на паважа, и на скулптурите на Далчев в градината зад Военния клуб. Затова и през 2017 г. проектът беше променен, като категорично запазва гранитните павета около „Ал. Невски“ и по участъка от ул. „Оборище“ между ул. „Г.С. Раковски“ и централния вход на храма. Проектът предвижда единствено пренареждане на паважа на местата, на които има неравности и нужда от ремонт. Променихме и предвиденото от проектанта модерно осветление с високи мачти. Заедно с НИНКН съгласувахме осветление, което отговаря на съществуващо при първоначалната визия на площада“, пише още Фандъкова.