Екоминистърът Емил Димитров: Подложен съм на силен натиск заради „Монбат“

0
1319
Емил Димитров Снимка: Капитал
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Банки, политици, посланика на България в Берлин, Търговско-промишлената палата и други лица постоянно ми пишат и ме питат – защо преча на бизнеса им

Опитите на България да бъде превърната в боклукчийското кошче на Европа не спират! Съвсем скоро ще оповестя списък на всички, които помагат за контрабандното внасяне, покровителстване или нерегламентирано внасяне на отпадъци у нас. Това разказва в интервю за агенция „Блиц“ министърът на екологията Емил Димитров. Той обяснява, че е подложен на силен натиск от страна на бизнесмени и политици заради бизнеса на „Монбат“ на обвиняемите братя Бобокови. Ето още акценти от интервюто:

Исканията на стопански и търговски организации са да се позволи дивата контрабанда. Някои от тези хора настояват да се каже едва след 3 години какви отпадъци са внесли и да не се носи отговорност за тях. Те искат по този начин отговорността да бъде размита.

Опитите на „Монбат“ да внася нови нотификации за внос отпадъци не са спирали. Банки, политици, посланика на България в Берлин, Търговско-промишлената палата и други лица постоянно ми пишат и ме питат – защо преча на бизнеса на „Монбат“. Всички тези хора са подведени, че някой пречи на легален бизнес в България. Когато им покажа снимки и им разкажа за какво става дума на мига забравят за това, което са искали.

И ще ви дам един пример – предприятието „Монбат“ до 2014-15 е имало договори в България и Румъния, след това всичките отпадъци, които са генерирали са останали в България, а незначително количество е отишло в чужбина.

В същото време 7 тона опасни отпадъци са предоставени на МОСВ да се грижим за тях. Нямаме подходящи машини за преработка на отпадъци, ние не сме предприятие. На всичкото отгоре това би било неправомерна държавна помощ за частна фирма. Това е недопустимо и аз няма да го позволя! Намираме незаконни сметища в Лом, Русе, Кремиковци, Червен бряг, Шумен и други населени места. Кметовете казват, че някой е направил планина от отпадъци, а ние трябва да се грижим за тях. Намираме отпадъци в бивши ТКЗС-та, свинарници, заводи, дори в центъра на Плавен. Въпросът, който стои пред нас е какво правим с отпадъците? Би трябвало „Монбат“ да ги изчисти, а иска да внася още и още.