Кирил Ананиев е новият здравен министър

БСП настояваше премиерът Борисов да даде обяснения в зала

0
119
здравеопзване
Кирил Ананиев

121 депутати гласуваха за него, 85 бяха против

Кирил Ананиев е новият здравен министър в кабинета на Бойко Борисов. Кандидатурата му бе подкрепена от 121 депутати, 85 бяха против, а въздържали се нямаше.

Дебатите за гласуването на оставката на предишния министър Николай Петров и замяната му с Ананиев в пленарна зала се разгорещиха.

Отсъствието на премиера Борисов ядоса социалистите.

Филип Попов поиска министър-председателят да дойде в пленарна зала. Каква по-важна работа има, недоумява социалистът.

Председателят на парламента Димитър Главчев обеща да се свърже с Борисов. Малко по-късно докладва, че Борисов е зает със Съвета по сигурността към Министерския съвет. Филип Попов поиска почивка, докато премиерът си свърши работата.

След започването на същинските дебати по обсъждането на рокадата в здравното министерство, от ДПС изтъкнаха, че не се вижда изход от ситуацията в здравеопазването.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер сподели, че е смутена от всяка смяна в Министерството на здравеопазването. Опровергайте скептиците, посъветва тя Кирил Ананиев, който е номинацията за нов здравен министър. Желая ви успех, допълни Джафер.

Корнелия Нинова пък обвини премиера, че системно нарушава Конституцията. Само премиерът трябвало да представи предложението за смени в кабинета. Той руши държавността, руши институциите и е страхлив, обвини го лидерът на БСП.

Винаги, когато става напечено, се крие, коментира тя. Защо след като е знаел за одита, Бойко Борисов е предложил Николай Петров за министър на здравеопазването, попита още соцлидерът.

Господин Борисов, защо приехте тази оставка и чии интереси обслужихте, приемайки тази оставка, попита тя задочно министър-председателят. Какво ще се промени с избирането на този или онзи министър, зададе реторичен въпрос тя.

Решенията не се вземали в интерес на системата и гражданите, а в интерес на това или онова лоби, по думите й.

Цветан Цветанов защити премиера и захапа левицата за 80-те процента дебилни българско граждани, както заяви Иво Христов. Смехотворно било да се нарича Борисов страхлив. Тя не можела да дисциплинира парламентарната си група.

Жельо Бойчев от БСП пък смята, че било нормално Борисов да не е в пленарната зала, именно защото се обсъждал провалът му в сектор „Здравеопазване“. Правителството не иска да се противопостави на големите фармацевтични компании и няма воля за спиране на теча в сектора, според Бойчев.

Той се чуди как Кирил Ананиев се е съгласил да заеме поста. Ще сложи ли той край на криминалния реекспорт, пита червеният депутат. Дълговете на болниците растат, предупреди Бойчев.

Тази система всички ни ще направи болни, подчерта той в коментар на данни за растящия брой хоспитализации през годините.

Има опасността да се превърнете в поредното камикадзе, което ще взриви системата, предупреди социалистът Ананиев.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че трудно си е променил мнението, че не трябва лекар да е министър на здравеопазването. Какъв да е профилът му, попита той.

Здравеопазването е политика, която трябва да се прави тук и в Министерския съвет, одобрена с консенсус. Нито една група не може да се справи сама. За нас този профил е приемлив, добави той.

Адемов му пожела прекрачвайки кабинета, да не види табела: „Добри дошли в ада.“

Таско Ерменков не се съгласи с финансовия профил на Ананиев, защото това не било заради мениджърските му качества, а заради продължаване на търговската политика на болниците. Дали ще е този министър или не – няма значение, според него.

„Няма как да си мениджър на нещо нереформирано. Догодина пак ще си говорим за същото и ще дадем 5 млрд. лева за здравеопазване“, каза Ерменков.

Адемов го репликира, че не е вярно, че медицинската дейност е търговска дейност.

„Ясно е политическото послание за избора му. Очакванията са да реализира фискални мерки„, добави Адемов