Организаторите на конференцията в Катовице изхвърлили Десислава Радева от българската делегация

Защо от президентството крият истината ?

0
687
радева
Визитата на Радева в Краков.

Българското посолство поело разходите за посещението й в Краков

Не администрацията на президентството, а организаторите на конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, проведена в Катовице, са изхвърлили Десислава Радева от състава на българската делегация. Това съобщава сайтът „Фактор“.

Първоначално в него тя е фигурирала като заместник ръководител на делегацията. Списъкът с гостите на конференцията, която се проведе в началото на декември е бил изготвен на „Дондуков” 2. Десислава Радева е включена в него като „Рarty deputy head”. По-късно той е изпратен в МОСВ, които го препращат за регистрация към организаторите на форума. От там обаче връщат бланката в началото на ноември, като срещу името на съпругата на президента категорично е написано „Rejected”, тоест отхвърлена.

радева
Документът, от който се вижда, че Радева е отхвърлена. СНИМКА: ФАКТОР

Фактор“ получил документа от свои източници във Варшава. Така представящата се за първа дама отпада от състава на българската делегация в Полша.

Скандалът с нескопосания опит Десислава Радева да бъде пробутана като еколог и заместник на Румен Радев гръмна у нас вечерта на 5 декември, два дни след края на конференцията в Катовице. Слави Трифонов показа в шоуто си копие от документа, в който съпругата на президента е представена като заместник на българската делегация. „Така на практика Румен Радев води жена си на екскурзия с нашите пари. Интересно какъв експерт по екология е тя. Може би отговаря за чистотата в къщата на президента, като отваря прозореца и забърсва фините прахови частици от униформата му? Не знам как е в къщата им, там може и да му е шеф, но по протокол не представлява държавата“, категоричен бе коментарът на шоумена. Още на другия ден обаче Трифонов бе опроверган от президентството.

В свое прессъобщение от „Дондуков” 2 обявиха, че съпругата на държавния глава не е била заместник-ръководител на българската делегация нито е участвала под каквато й да е форма в работата на форума. Недоразумението обясняват с техническа грешка при акредитацията на българската делегация, като за нея сигнализирали от самата президентска институция още на 6 ноември т.г.

Така хората на държавния глава решават, че скандалът е замазан, но документът, че Радева е отхвърлена от организаторите на конференцията недвусмислено показва, че от „Дондуков” 2 лъжат и манипулират гражданите.

В България поне още две институции са знаели, че съпругата на президента не е акредитирана, заради решение на организаторите от ООН, а това наложило изпращането на нов списък за акредитация. От дипломатическите среди коментират, че първоначалното представяне на Десислава Радева като зам. -шеф на делегацията означава, че ако Румен Радев се разболее или му се наложи да отсъства дори и за минути от форума, съпругата му трябва да го замества. Сама по себе си тази ситуация е скандална за България,защото експерти от кабинета на Радев и дори министърът на екологията Нено Димов са представени като обикновени членове на делегацията.

Въпреки гафа Десислава Радева все пак заминава за Варшава с президента. Тя наистина не участва на конференцията, защото не е допусната, но въпреки това за пребиваването й са направени разходи от държавата, макар че от „Дондуков” 2 категорично отричат.

Самият Радев в интервюто, дадено пред БНТ преди седмица, също твърди че разходките на съпругата му по света не струват нищо на данъкоплатеца. Наши източници от Варшава обаче свидетелстват, че докато Радев е в Катовице, на Десислава Радева и е организирана специална програма – посещение на детска болница в Краков.

За нея научава от съпругата на полския президент при посещението й в България. До Краков Радева е закарана с автомобила на българския посланик във Варшава, специално предоставен за случая. Ясно е, че за нея там не се е грижило някакво полско НСО, а нашата дипломатическа мисия. Реално става дума за разходи за гориво, шофьор, амортизация за автомобила, храна, които дори и да не са големи все пак нарушават принципи.

Според българското законодателство и протокол няма позиция като първа дама и съпругата на държавния глава няма право на кабинет и бюджет, но тя неотлъчно придружава президента на държавни разноски в чужбина. Освен това президентът и администрацията му явно олекват с неточни изявления, които се разминават с действията и капризите на Десислава Радева.