Борисов: До една година влизаме в чакалнята на еврозоната

Оценките, които получаваме навсякъде и като критерии ние абсолютно сме ги покрили, заяви Борисов

0
73
борисов
Бойко Борисов

Трябва да влезнем първо там и след това в банковия и паричен съюз,каза премиерът

Пътната карта със сроковете и критериите за членството ни в еврозоната ще е готова до месец. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който участва в дискусия, посветена на членството на България в еврозоната.

„ЕК работи в момента да ни подготвят документите, да ги внесем, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК и комисар по финансите Валдис Домбровскис и мисля, че оценките, които получаваме навсякъде и като критерии ние абсолютно сме ги покрили“, заяви Борисов.

Пътната карта съдържа срокове и критерии. Премиерът припомни, че страховете след Гърция и огромните дългове, които имат особено държавите на юг, провокира страха у много от европейците.

Това, което те искат от нас е първо да влезем в банковия и паричен съюз и след това в чакалнята на еврозоната. Ние искаме първо в еврозоната и ден след това в банковия и паричен съюз, коментира Борисов.

На въпрос ще се подаде ли заявката до юни Борисов обясни, че европейците не обичат да ги „пресираш“ с такива неща: „Там животът тече бавно, уредено – малко по-внимателно трябва да им се поставят срокове.“.