ГЕРБ: ОЛАФ разследва промяна в критериите за автомобилите за МВР при служебния министър

0
99
МВР
Джиповете са предадени на МВР през октомври 2018 г.

Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, казват от партията

ПП ГЕРБ излезе с официална позиция по повод разследването на ОЛАФ по обществената поръчка за доставка на автомобили за МВР.

„Според съобщението на ОЛАФ, разследването е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили.

По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи.

Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС, и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд“, завършват от ГЕРБ. Преди ден ОЛАФ, институцията, която разследва злоупотреби с европари съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили, осъществена през 2017 г. по време на служебното правителство. Тогава служебен вътрешен министър е президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.