Кабелни оператори: Превръщат Министерството на културата във втора ДАНС

Едрият бизнес в бранша подвежда Министерски съвет, пишат те

0
726
данс
Снимка: архив

Тайно ще проникват в жилища на абонати да поставят контролна техника на телевизорите

Иде полицейска държава в пълния си блясък. Предстои монтаж на устройства за таен техничски контрол на телевизионните програми, които абонатите гледат. Вчера бях на заседание на Правната комисия на парламента, като представител на малките и средните кабелни оператори. Предстоят промени в закона. Министерството на културата става втора ДАНС.

Министърът на културата ще извършва тайни технически операции, все едно е директор на спец-служба. Тайно ще проникват в жилища на абонати да поставят контролна техника на телевизорите. Вероятно ще се възродят и съдържателите на явочни квартири – агенти, които ще дават достъп да жилищата си за монтаж на специална техника. Този нов Биг Брадър ще настъпи не с цел защита от наркотрафик или трафик на оръжие, а уж за да се защители авторските права върху програмите.

Това написа във Фейсбук адвокат Емил Василев, бивш депутат в 41-то Народно събрание. Пред Breaking.bg Василев показа и възраженията на Националното сдружение на кабелните оператори срещу приетите на първо четене в Народното събрание на 27 март 2019 г., промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Според малките кабелни оператори, които осъществяват достъп на крайни клиенти до интернет и телевизия чрез електронно-съобщителни мрежи, промените са лобистки и са в полза на едрия бизнес в бранша и по специално „Терапро“.

Операторите смятат, че Министерски съвет е бил подведен да внесе такъв законопроект, в този му неприемлив за бранша вид. Терапро и специално Велизар Соколов за втори път подвеждат Народното събрание, след като в края на 2016 г. предложиха през Министерство на културата лобистки и недомислен Закон за колективно управление на авторски права и той бе отхвърлен от депутатите на ГЕРБ в Правната комисия. Подкрепяме усилията на депутатите за борба с пиратството и сивия сектор в сферата на електронните съобщения и специално на пазара за достъп до платена телевизия, но това не може да става с подобен род законодателни недомислици, инициирани от лица и организации, водени от корпоративен, а не от обществен интерес, пишат във възражението си операторите.

Според тях с поправките депутатите превръщат Министерството на културата в нова ДАНС, която да монтира съвременните технологически решения за дистанционен мониторинг върху телевизионни програми“, според приетите промени на първо четене. Като това става „тайно от абонатите на определен кабелен оператор“ и съответно „да вербува тайни агенти“, които да го правят.

Разполагаме с информация, че големите доставчици на съдържание – телевизионни организации, щели да наемат срещу заплащане „доброволци“, които да ходят по регионите, да сключват договори за наем на помещения, след което и фиктивни договори с местните платформени оператори, след което щели да предоставят достъп до специално наетите за това квартири на служителите на Министерство на културата, за да монтират техническите устройства за дистанционен мониторинг. Става въпрос за вербуване на агенти-провокатори, които да създадат превратно впечатление, че са реални клиенти за услугата „Платена телевизия“. Т. е. отново говорим за дейности, характерни не за сферата на културата, а за специалните служби“, пишат недоволните кабелни оператори.

Според тях приемането на тези поправки в закона ще предизвика скандал с европейско измерение.

Подобен прецедент вече имаше и това е констатирано с влязло в сила Решение № 2916/07.03.2018 на Върховния административен съд /ВАС/, който определя сътрудничеството между неправителствената организация Терапро и ГДБОП за незаконно – оказва се, че лицето Велизар Соколов, председател на „Терапро“, по свое усмотрение е съставяло „черни списъци“ с кабелни оператори, които уж нарушавали ЗАПСП, а всъщност се оказаха конкуренти на сателитни оператори, членове на Терапро. Тези черни списъци са били предавани на ГДБОП за предприемане на действия срещу напълно редовни и изрядни кабелни оператори“, пишат те.