Премиерът иска ремонти на всички мостове едновременно

Притесненията са заради трагедията в Генуа

0
78
мостове
Борисов инспектира и археологическия обект "Солниците" в Провадия. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Разпоредена е проверка на фалиралия застраховател „Олимпик“

Министрите на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски спешно трябва да предложат решение, с което ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да вървят едновременно. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов става видно от стенограмата на МС от днес.

Решението идва след като вчера в Генуа, Италия рухна мост, а над 30 души загинаха.

„Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове“, заяви премиерът и насочи министрите да търсят финансиране от Българската банка за развитие или целево чрез Министерството на финансите. Той настоя планът да му бъде представен в понеделник, а в сряда Министерският съвет да е готов с решението си.

„Двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва. Ние строим нови съоръжения, (…) но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: „Ние сме виновни“, защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира“, каза премиерът.

Строителният министър Нанков уточни, че мостовите съоръжения са по на на 35-40 и повече години, като някои не са основно ремонтирани. Има и съоръжения, които не са ремонтирани и частично. 211 моста се нуждаят от ремонт.

По-късно министър-председателят откри ремонтираните 30 километра от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия. Рехабилитацията на отсечката е финансирана от Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е на стойност 18 милиона лева. И пак коментира проблема с мостовете.

34 са по автомагистралите, като половината от тях са в лошо състояние. Миналата година се ремонтирани 7 съоръжения по магистралите „Хемус“ и „Тракия“, а в момента по план се ремонтират 5, обясни той.

Проверките на пътните мостове и съоръжения сме ги направили отдавна, разпоредих финансиране и незабавно строителство, за да не се чака“, обясни Борисов.

Той обясни, че е трябвало да се притесняваме преди 20 години за състоянието на мостовете, естакадите и акведуктите. Междувременно регионалният министър Николай Нанков допълни, че планова поддръжка на съоръженията се прави.

Остават още 17 обекта в недобро експлоатационно състояние, които ще бъдат отремонтирани спешно“, обясни той. Досега за ремонти на мостове в тежко състояние са инвестирани над 108 милиона лева.

Борисов обяви, че е разпоредил проверка на случая с фалиралата фирма „Олимпик“. Той обясни, че заедно с КФН ще бъде направено необходимото нарушителите да понесат тежки санкции.

На тези 200 000 българи ще кажа, когато си застраховат колите, да подбират застрахователя. С усилия, воля, работа и засилен контрол ще направим така виновните да носят тежки санкции“, обясни министър-председателят по повод колапса на застрахователя. По думите му подобни изпълнители играят на най-ниските обществени поръчки.

На Комисията за финансов надзор и министър Владислав Горанов съм възложил да направят проверка”, обясни Борисов.