След номинацията на Добрев от Пловдив Гергов гори по схемата „Дъбов“

0
1296
Интригите на Нинова могат да изхвърлят Кирил Добрев от БСП.

Едва 11 социалисти уважиха среща с Кире Милионера  във Варна

С наближаването на първите преки избори за председател на БСП, интригата на „Позитано“ №20 става все по-кърваво червена.

След като стана ясно, че Кирил Добрев, популярен с прозвищата Кире Милионера и Кире Корпорацията, е кандидат за председател издигнат от Пловдив, запознати с схемите на Кире, започнаха да търсят аналогия за предстоящите събития в миналото.

Един от вероятните сценарии, според запознати, е и Кире Добрев да „даде фира“ по схемата, която е любима на Нинова и до този момент работи безотказно в личната и битка за разчистване на сметки с неудобните.

Първият който „даде фира“ по тази схема беше Димитър Дъбов. Той го играеше троянски кон в опозицията. След очакването му да бъде назначен за посланик, Нинова го прилъга да подаде документи за да е предложение на БСП за член на КРС.

Кирил Добрев с часовник за 20 000 лева.

Това обаче беше само привидна илюзия прикриваща измамния маниер, характерен, като приом на Нинова. След като подлъга Дъбов, самата тя представи, като алтернатива кандидатурата на Деница Златева и наложи на парламентарната група тя да е кандидата на БСП. Така Дъбов беше дискредитиран, унижен и осветен със склонността му да поставя личния интерес над идеите и принципите.

Сега наред е сценарий за приключването и на Георги Гергов, когото Кирил Добрев въвлякъл в уж съвместна далавера за превземане на партията и отсвирване на Нинова. Пловдивският олигарх номинира Добрев за председател на партията, опитвайки се да вкара поредната пръчка в колелото на Нинова.

На практика обаче идеята на Кирил Добрев е съвсем различна от тази на Гергов – да разпилее силния пловдивски вот, като не му позволи да се влее в опозицията и така да помогне на Нинова да бъде преизбрана.

Цялата постановка цели да бъде отцепен от основната опозиционна група, която ще застане зад единна кандидатура – реална алтернатива на Нинова и Добрев! Така гласовете срещу Нинова ще изгорят разпилени, като бъдат дадени за уж кандидата Добрев. Гергов всъщност ще помогне за пореден път за преизбирането на Нинова, същата на която веднъж помогна да стане председател. А след това тя се впусна в битка срещу него. В подобна игра измаменият всъщност ще се окаже именно Гергов – повтаряйки унижението на Дъбов.

От друга. страна при евентуална победа на Нинова, която вече изглежда все по-нагласена по неясните правила гласувани от НС, Добрев ще може извива ръцете на новия – стар председател в лицето на Нинова.

Кире ще може спокойна да осребрява “високото” лично доверие, което уж е получил в редиците на партията. Заради неясния брой членска маса в БСП, от която зависят именно тези 50+ 1 % нужни за да е избора легитимен, Добрев ще може да спекулира успешно с всеки свой получен глас. Така Добрев ще се опита да си подсигури ново място в ръководството.

Запознати припомнят, че Кирил Добрев е ненадминат в машинациите и интригите по време на избори. Така все повече този сценарий изглежда постижим.

По-старите социалисти обаче не са забравили прецедента който създаде през 2009 г. К. Добрев, когато беше хванат да манипулира изборите за изпълнително бюро.

Тогава партията за първи път в 100 годишната си история отмени избора за партийно ръководството и след седмица направи нов избор. Междувременно между отменения и новия избор за бюро на партията уважавани членове на НС, бяха поставени заради Добрев в унизителна ситуация да подписват декларации, че не са гласували за Добрев. Сред тях бяха членове, като Янаки Стоилов и др.

Възможността тази комична ситуация в БСП от 2009 да се повтори и през 2020, изглежда все по-реално.

Доколко Кире Милионера е подходящ за партиен лидер говори комична случка във Варна от вторник. Тогава Добрев е трябвало да се срещна с градската партийна организация в морската столица. Партийни работници звънели предварително на над 200 социалисти, за да осигурят легитимност на събранието, но в крайна сметка на поканата за среща със зам.-председателя на БСП Кирил Добрев се отзовали……едва 11 души.

Кире Милионера е господин никой във Варна още от пролетта на миналата година, когато по поръчение на Нинова опита с преврат да смени ръководството на БСП в морската столица, но опитите му се увенчаха с пълен крах.