Томислав Дончев: В правителството ни има „силно проруско лоби“

По темата "Скрипал" консенсус няма, смята той

0
234
свидетелство
Томислав Дончев

„Политическата ситуация в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат на базата на консенсус“, твърди вицепремиерът пред Ройтерс

В българското правителство има „силно проруско лоби“. Това признава вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за агенция Ройтерс по повод солидарността на страната ни с позицията на Великобритания по случая Скрипал.

„България, която има силно проруско лоби в правителството си, има нужда от повече време, за да реши дали да последва своите съюзници от ЕС и НАТО в гоненето на руски дипломати заради случая Скрипал“, казва той в интервюто, цитирано от агенция „Фокус“.

Интервюто за Ройтерс е взето вчера, а днес Съвета по сигурността към Министерски съвет обяви, че България засега няма да експулсира руски дипломати.

„Политическата ситуация в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат на базата на консенсус“, казва Дончев и посочва че според част от управляващата коалиция и по-голямата част от опозицията трябва да се поддържат добри отношения с Русия.

Вицепремиерът е категоричен, че в момента по темата Скрипал „за добро или лошо, няма такъв консенсус“.

Ройтерс припомня, че България е освободена от османско владичество от Русия, а по време на Студената война страната ни е била един от най-послушните сателити на СССР.

По повод историческите връзки между България и Русия, Дончев отбелязва:

„Това е безспорен факт. Историята понякога е добър, а понякога лош учител в политиката“.