Бюлетините и машините за вота в чужбина вече са изпратени

0
15
Снимки: БНТ

Българите зад граница ще могат да гласуват на 539 устройства

Процесът на организацията за предсрочния парламентарен вот на 2 октомври протича в рамките на планираното. Почти всички бюлетини за вота зад граница са изпратени, а голяма част от тях вече са получени и се проверяват. Над половината от машините също са изпратени. Това заяви Иван Кондов, председател на Работна група „Избори“ към МВнР.

В 301 места зад граница ще се гласува с машини, които са 539, или със 100 повече от изборите през ноември миналата година.

Най-много машини са изпратени в Турция – 220, като те вече пътуват за там и се очаква да пристигнат днес, обясни Калин Анастасов, зам.-председател на Работна група „Избори“ към МВнР. Той отбеляза, че зад граница в 301 секции ще се гласува с машина – в 238 с две машини, а в 63 с една машина. В Турция в 112 секции ще се гласува машинно, в  Обединеното кралство в 51 секции ще се гласува със 71 машини, в Германия в 45 секции ще се гласува с 81 машини, обясни той.

В сряда ни бяха предадени всички машини, които трябваше да подготвим като дипломатическо карго, заяви Анастасов.

Кондов припомни, че методическите указания за СИК и работата с машини са приети и публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК). В понеделник, 26 септември, ЦИК ще проведе обучение за представителите на външно, които ще бъдат командировани за членове на СИК, каза още той.

Кондов припомни, че адресите на секциите зад граница са публикувани на сайта на МВнР и са достъпни за гражданите.