Делян Добрев: Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин

0
40
Делян Добрев

Ползата за българския потребител е една кръгла нула, смята той

Радвам се, че комисията започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин. Това каза пред журналисти в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, председател на Комисията по енергетика, във връзка със започналото от ЕК разследване на България във връзка с данните, че руската петролна компания „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията, попита Добрев и заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година”, каза още Добрев.

В периода 2020-2021 г. има цели месеци, в които „Лукойл“ е преработвал само неруски нефт. Опорката, че трябва нещо да се нагласи в рафинерията ,за да работи с неруски нефт, е една голяма опашата лъжа. Опашата лъжа е, че има проблеми с минаването на тези танкери през Босфора. Как минава през 2020-2021 г., а сега не могат?“, допълни Добрев.

За пореден път питам – защо не дават да се премахне дерогацията, защо заплашват с оставки, защо „Лукойл“ им е по-мил от интереса на гражданите? Отново подготвям продължение за премахване на дерогацията, надявам се да има мнозинство. На всички и у нас, и в чужбина им е ясно какво прикрива това правителство. В периода 2020-2021 г. над 50% от доставките на „Лукойл“ са били на неруски петрол. Тогава са можели да работят в продължение на месеци неруски петрол. Цените тогава бяха по-евтини. Спекулации с това дали ще се вдигнат цените, ако смени руския с неруския петрол, са необосновани“, добави още Добрев.

На въпрос има ли вероятност дерогацията да счупи сглобката, той заяви: „Дай Боже“.