Кирил Петков се уплаши от „политически капан“ на ГЕРБ и ДПС

0
538
Кирил Петков

Отмяна на дерогацията преди 1 март носи рискове

Кирил Петков съзря готвен политиески капан за ПП-ДБ от ГЕРБ и ДПС по темата с дерогацията. След края на извънредния Съвет по сигурността, който приключи без решение, съпредседателят на коалицията заяви: „Ако сме отговорни за българските граждани и спазим сроковете, които ни дават експертите, включително 1 март, е да ни обвинят, че защитаваме руските интереси. Ако не сме отговорни и гласуваме с тях, и се качат цените на бензиностанциите като нашето правителство бъде обвинено, че заради него има по-високи цени. От двете посоки да имаме политическа загуба“, коментира Кирил Петков.

„Аз няма като копредседател на ПП да разреша да се вкарва държавата в риск. Моят устрем е да намалят потоците към Путин, но не трябва да има риск за хората. Дори осъзнавайки капана, няма да допуснем недостиг на дизел и бензин, както и по-високи цени само защото някой опитва да прави политически заигравки“, обясни Кирил Петков.

Той заяви, че отмяна на дерогацията преди 1 март носила рискове за доставките и цените на горивата. Днес вече изразиха склонност да съкратят срока с 2 седмици, след като обявиха съкращение по-рано на 15 март.

„Агенция „Митници“ има възможност да контролира износа. Сега прави насрещни проверки с държавите, които получават този износ. Бензин и дизел може да се изнасят само за Украйна, там ще има проверки. За продукти с екологичен риск трябва да се препотвърди, че всеки един такъв износ има такова съдържание“, посочи депутатът.