Мария Габриел благодари на Бойко Борисов, на некоалицията и българските евродепутати за приемането ни в Шенген

0
165
Габриел публукува и колаж по темата. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Оценявам перфектната ни координация и убедителни резултати с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на който ще продължа да разчитам, написа вицепремиерът

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи, фейсбук

Присъединяването на България към Шенгенското пространство е национален приоритет и ангажимент съгласно Договора ни за присъединяване към Европейския съюз. Благодаря на правителствата и политиците, които са работили за напредък за постигане на този приоритет. Бих искала специално да благодаря на Бойко Борисов за всеотдайната и последователна работа по темата, на парламентарните групи, подкрепящи правителството, на българските евродепутати. Моята позиция по темата и принос за постигане на тази цел е от над 10 години – като член на Европейския парламент, на Европейската комисия, като вицепремиер и министър на външните работи.

България показва ежедневно ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз. Разполагаме със силна система за управление на границите, която допълнително засилва сигурността на ЕС – https://home-affairs.ec.europa.eu/reporting-results-pilot….

Благодаря на екипа до мен за нелеките преговори и преодоляването на трудните, изглеждащи обезкуражаващо понякога, моменти. Оценявам перфектната ни координация и убедителни резултати с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на който ще продължа да разчитам.

Благодаря за взаимното уважение и конструктивния подход на Нидерландия.

Благодаря на Австрия за интензивния диалог и разчитам на тях за повече резултати през 2024г.

Благодаря на държавите членки на ЕС, на Европейската комисия, на Европейския парламент, на Испанското председателство на Съвета на ЕС, на Генералния секретариат и на Правната служба на Съвета.

Благодаря, че работихме заедно и в тези празнични дни, за да постигнем напредък по важен национален приоритет за България.

В дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес, не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия, 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес. С приемането на сегашното Решение на Съвета на ЕС, България става пълноправен член на Шенгенското пространство с поетапно отпадане на контрола по различните видове граници – от края на март 2024 г. ще отпадне контрола по въздушните и морски граници. През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници.