Отцепниците от „Възраждане“ провалиха жалбата до Конституционния съд за бюджета

0
137
Снимка: архив

Тримата независими Николай Дренчев, Иво Русчев, и Александър Арангелов са оттеглили подписите си под нея

Tримата независими депутати Николай Дренчев, Иво Русчев, Александър Арангелов са оттеглили подписите си от конституционната жалба срещу разпоредби на Държавния бюджет. Това съобщи Дренчев на брифинг в Народното събрание и заяви, че считат сезирането на съда като грешка, пише БТА.

В края на февруари председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов и зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Петър Петров обявиха, че са внесли конституционна жалба срещу разпоредби от държавния бюджет, с мотива че съдържат противоконституционни текстове.

Според Дренчев с обжалването на закона за бюджета пред Конституционния съд (КС) се блокира изпълнението му, включително в член 107, където са включени всички капиталови разходи, с които Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) трябва да финансира общините. По думите на Дренчев обжалването блокира това гражданите да получат нови улици и тротоари, общински пътища, водоснабдителни системи, ремонти на сгради общинска собственост и др.

Преценихме, че е редно да оттеглим подписите си и дадем възможност на общините да започнат да усвояват капиталовите разходи, така както е заложено в бюджета, посочи Дренчев. Имаме резерви към бюджета, посочи той и добави, че има неща, които смятат, че биха могли да се направят. Политическите партии от сглобката организираха бюджета по този начин. Това, което е разумно, е този бюджет – добър или лош, да се изпълнява, да се строи през лятото, каза още Дренчев.

Сезирахме главния прокурор по отношение на твърденията на Деян Николов, че са му предлагани пари във връзка с това той да вземе някакви решения в Столичния общински съвет, което само по себе си представлява форма на корупция и престъпление, което е наказуемо съгласно Наказателния кодекс, каза Дренчев. Той добави, че са получили писмо от главния прокурор, че препраща случая по компетентност в Софийската градска прокуратура за разследване.

Попитан за ситуацията с мигрантите в София, Дренчев отбеляза, че темата е много сериозна и проблемът не е от сега. Необходима е една много сериозна, задълбочена политика, която да се провежда дългогодишно, така че да бъде решен този проблем, каза той.