Тошко Йорданов: Кирил Петков и Асен Василев не могат да си представят да не бъдат министри, ако има правителство

0
573
Тошко Йорданов

Предложението на Василев за ротация на председателя на 49 Народно събрание е противоконституционно, глупаво и неработещо, смята той

Предложението на Асен Василев за ротация на председателя на 49 Народно събрание е противоконституционно, глупаво и неработещо. Нещо повече – то е предложено от политици, които твърдят, че се борят за законност. Това заяви Тошко Йорданов, депутат от „Има такъв народ“ по БНТ.

„Теоретично ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат да сформират правителство с голяма подкрепа, водят се разговори. Ние не сме партията, която държи ключа за следващо управление“, заяви той.

„Кирил Петков и Асен Василев не могат да си представят да не бъдат министри, ако има правителство. Слави Трифонов не взима еднолични решения“, подчерта Тошко Йорданов.

Поредното противоконституционно предложение е издигнато от тези, които толкова държат на закона“, каза той и припомни, че лидерът на „Продължаваме промяна-та“ „Кирил Петков влезе във властта, нарушавайки Конституцията, лъжейки че не е канадски гражданин. Законите на вещия юрист Лена Бориславова въобще паднаха, след като бяха разгледани от Конституционния съд“.

Коментирайки твърдението, че ИТН са патерица заради гласуването си в подкрепа на Росен Желязков за председател на НС, Тошко Йорданов каза: „Думите за патерицата само предизвикват смях у нас. Ние на кого ли не сме били патерица. Дори по едно време може да се смята, че сме били патерица на ПП“.

Йорданов заяви, че ИТН са си взели своите поуки от участието си в предходните Народно събрания и оттук-нататък „ще взимат практични решения, за да може да работи парламентът“. Той определи именно като практично решение подкрепата за Росен Желязков.

 

Парламентарната етика говори, че председател се издига от най-голямата партия, ако няма предварително сформирано мнозинство, каквото нямаме в 49 НС“, каза депутатът от ИТН.

Бавенето на избора на председател за него е блокиране на работата на НС и то именно тези депутати, които не спират да твърдят, че трябва да се приемат важни закони за Шенген, Плана за възстановяване и др. „Свидетели сме от тяхна страна на политическо лицемерие“, добави Тошко Йорданов.

Той е категоричен, че ако ИТН не са свалили правителството на Петков-Василев, днес щяхме да говорим за модел ПП, който е много по-арогантен от този на предходните управляващи.

Тошко Йорданов коментира и обвиненията в социалните мрежи във връзка със завръщането на ИТН в парламента, след като не бяха част от него в 48 НС. „Не сме изненадани, че сме в този парламент. Политическата съдба на една партия зависи от това какво ще свърши, а не от съдбата на даден политик. Хора, които пишат по този начин, приемат за нормално тяхната политическа партия да бъде подпирана“, каза той.

Тошко Йорданов е категоричен, че Петков и Василев нямат широк хоризонт и не могат да поставят на преден план проблемите на страната пред своите личностни. „Партийният лидер трябва да бъде моралния компас на своята партия. Не мисля, че Петков и Василев са такива“, заяви той.

Според него тези, които не искат да съставят правителство в момента, защото си правят тън-ки сметки за местния вот през есента, са безотговорни. „Тези политици имат безотговорно поведение, което заслужава само отвращение“, каза Тошко Йорданов.